Kultura

"Čuvari formule"

Foto: slike iz filma Aleksandar Letić

5. 7. 2023. / 21.05

„Čuvari formule“, film o zlim vremenima poput današnjih, u Lokarnu

Film Dragana Bjelogrlića o nuklearnom akcidentu u Vinči 1958. godine, učestvuje na Festivalu u Lokarnu. Biće to prvi film sa Balkana u programu „Piaca grande“

Film "Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića biće prvi film koji je prikazan na programu "Piaca grande“ Festivala u Lokarnu sa prostora Balkana.

Biće to i svetska premijera ovog Bjelogrlićevog filma.

Filmski festival u Lokarnu je jedan od najcenjenijih u svetu, počinje 2. avgusta. Kako su saopštili United Media i CobraFilm koji stoje iza "Čuvara formule“, originalna priča o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Jugoslaviji i autentičan rediteljski pečat Dragana Bjelogrlića, bili su presudni da međunarodni žiri u Lokarnu uvrsti ovaj film u festivalski program "Piaca grande“.

Istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča“, a scenario za filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović, uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

Prema sinopsisu, u jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

"Bila su to zla vremena, u kojima se čovečnost postavlja kao neočekivani, ali spasonosni kontrast i kao najbolji lek, a bolja vremena nisu ni danas, kada nam, ponovo prete nuklearna razaranja i masovne pogibije“, rekao je Goran Milašinović za Nova.rs.

U filmu igraju Radivoje Raša Bukvić, kao i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manentij, Olivie Bartelemij i Ana Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika dodeljene su Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

S.Ć./SEEcult

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu