Beograd

Marko Stojčić (drugi s desna)

Foto: Tanjug

12. 9. 2023. / 17.54

Da li će sutra mladi naučnici ostati bez stanova

Marko Stojčić, glavni urbanista, podržava Plan detaljne regulacije iz koga su izbačene četiri zgrade sa stanovima za mlade naučnike

Na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanje Skupštine grada Beograda je i Plan detaljne regulacije (PDR)  bloka 32 na Novom Beogradu. Podsetimo, to je PDR u kome su prvo bile četiri zgrade za mlade naučnike, a onda su izbačene. Odbornici će sutra glasati o ovoj drugoj verziji.

Plan je izradila firma ZAP doo, a investitor je privredno društvo Alta Holding doo.

Pred sutrašnje zasedanje, Udruženje "Naša mesna zajednica“ skreće pažnju odbornicima na sledeće činjenice:

Glavni urbanista Marko Stojčić je bio član upravnog odbora Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnih radnika Univerziteta u Beogradu. Fondacija je osnovana kako bi se za mlade naučnike izgradili stanovi koje bi mogli da otkupe po povoljnijoj ceni.

Komisija za planove kojom predsedava Marko Stojčić je na sednici u aprilu 2022. prihvatila predlog investitora da se smanji obuhvat plana, čime su izbačene četiri stambene zgrade za mlade naučnike iz plana.

"U planu je ostala samo novoplanirana kula od 100 metara i zadovoljen je interes investitora, a javni interes je potpuno zanemaren“, ocenjuju u Udruženju "Naša mesna zajednica“.

Početkom oktobra 2022. Fondacija je obustavila konkurs za prodaju stanova u Univerzitetskom naselju u Bloku 32. "Kako se od izgradnje novih stanova za mlade naučnike očigledno odustalo, a izgrađeni stanovi su podeljeni, ne treba da čudi što je Fondacija u čijem je upravnom odboru u tom trenutku bio predsednik Komisije za planove Marko Stojčić rešila da obustavi konkurs“, kažu u ovom Udruženju.

Podsećaju i da Alta Holding doo pored kule u Bloku 32 planira da gradi 8 stambenih i poslovnih zgrada površine preko 47.000 kvadrata u bloku 67a i preko milion kvadrata u okviru kompleksa Green Line na području IMT-a u Bloku 64 na Novom Beogradu. Urbanistički projekat za blok 67a kao i idejno rešenje za kompleks Green Line je uradila firma ZAP doo. Urbanističkim projektom za Blok 67a su izbačeni vrtić i osnovna škola koji su prvobitno planirani.

"Pošto o usvajanju urbanističkih projekata odlučuje Komisija za planove kojom predsedava Marko Stojčić ne bi trebalo da nas začudi ako urbanistički projekat za Blok 67a bude usvojen iako je protiv javnog interesa“, zaključuje Udruženje "Naša mesna zajednica“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu