Kosovo

Foto: KoSSev

1. 8. 2023. / 17.44

Da li je na vidiku smena predsednika opština na Severu Kosova?

Brojni mediji navode da je ova Radna grupa sastavljena u cilju smene četvorice albanskih gradonačelnika na Severu Kosova. Međutim, u dokumentu o Radnoj grupi to nigde ne piše

Kosovsko ministarstvo administracije lokalne samouprave danas je imenovalo članove Radne grupe koji će izraditi Administrativno uputstvo za određivanje procedure građanske inicijative za smenu predsednika opština. KoSSev prenosi da je navodni dokument sa ovim informacijama, objavio danas portal Gazeta 10.

Gazeta 10 koja je jutros izvorno objavila ovaj dokument, kao i brojni mediji koji su njihovu vest prenosili – naveli su da je ova Radna grupa sastavljena u cilju smene četvorice albanskih gradonačelnika na Severu Kosova.

Međutim, u dokumentu koji je isti medij (Gazeta 10) objavio – nigde nije navedeno da se procedure pokreću radi smene aktuelnih gradonačelnika u opštinama na Severu.

Formiranje ove Radne grupe dolazi u jeku krize na Severu Kosova, napominje KoSSev i podseća da su Srbi sa Severa u novembru napustili gotovo sve kosovske institucije, uključujuči policiju, pravosuđe i lokalne samouprave.

Prvi lokalni izbori zakazani bili su već za decembar, a zbog loše bezbednosne situacije potom su odloženi za 23. april.

Srpska lista, stranka sa najvećom podrškom Srba na Kosovu, nije učestvovala, a sa njima i velika većina Srba, zato što nisu ispunjeni uslovi – formiranje Zajednice srpskih opština i  povlačenje specijalnih policijskih jedinica sa Severa.  Pobedu su odneli Albanci.

Zvanično preuzimanje mandata prošlo je bez tenzija samo u opštini Severna Mitrovica, a u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, nasilan ulazak gradonačelnika u opštinske prostorije 2. maja – izazvao je nove tenzije.

Pojačale su se tri dana nakon toga sukobom Srba sa KFOR-om ispred opštine Zvečan.

Od tog dana, međunarodna zajednica učestalo traži od Prištine raspisivanje novih izbora, a od Beograda da na njima učestvuju bezuslovno.

U Bratislavi 10. jula Priština se obavezala da će organizovati izbore "na kraju letnje sezone“.

Šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi koji se sa Miroslavom Lajčakom i saglasio u Bratislavi da će raditi na hitnoj deeskalaciji krize, ipak je kasnije kazao da kosovska vlada od novih albanskih gradonačelnika neće zahtevati da podnesu ostavke.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ovih dana izjavio da gradonačelnici moraju da idu na posao ako primaju plate.

KoSsev podseća da od 25. odnosno 26. maja, u opštinskim kabinetima borave gradonačelnici Severne Mitrovice Erden Atić, odnosno Leposavića – Ljuljzim Hetemi, dok su gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana – Izmir Zećiri i Iljir Peci, izmešteni na alternativne lokacije.

Srbija se obavezala da će učestvovati na izborima, a u suprotnom pretrpeće posledice, potvrdio je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, svedočeći pred njegovim sunarodnicima i kolegama u američkom kongresu ranije ovog meseca.

Za organizovanje i održavanje vanrednih izbora u četiri opštine naseljene pretežno Srbima potrebno je najmanje četiri meseca.

S.Ć./KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu