Vesti

Razlaz sa Narodnom strankom: Vladimir Kovačević

Foto: Narodna stranka

20. 12. 2021. / 9.38

Da se struka pita: U ime biznisa

Vladimir Kovačević je nepuna četiri mesaca pred izbore napustio Narodnu stranku i osnovao sopstveni pokret. On odbacuje mogućnost saradnje sa Vučićem, ali ne bi imao ništa protiv da on implementira njihov program. Ne odbacuje izričito ni ideju eksploatacije litijuma, ako bi bila u interesu države, a ne stranih kompanija

Negde u vreme kada su se opozicione partije konačno ujedinile u tri koliko-toliko ideološki profilisane koalicije – zeleno-leva, Đilas-Jeremić-Lutovac, desna predvođena Dverima – bivši visokopozicionirani član Narodne Stranke (NS) Vladimir Kovačević osnovao je sopstvenu partiju. Njegov pokret "Da se struka pita“ u svom imenu otkriva za šta stoji.

Kovačević za "Vreme“ kaže da ne bi sarađivao sa aktuelnom vlašću, ali da ne bi imao ništa protiv da "Vučić implementira ideje pokreta“. Osnovni pravci delovanja pokreta trebalo bi da budu privreda, preduzetništvo, finansije, poljoprivreda i reforme školstva i zdravstva.

Vladimir Kovačević je u biznisu tri decenije,  poseduje tri fabrike u farmaceutskoj i tekstilnoj industriji. Smatra da “samo ljudi koji su uspeli da nešto ostvare za sebe, mogu da urade nešto i za druge“.

Na svečanom osnivačkom skupu pokreta prošle nedelje, naveli su da su pripremili niz konkretnih ekonomskih mera koje, kako kažu, mogu da poboljšaju svakodnevni život građana.

Na pitanje kakav stav imaju o eksploataciji litijuma u Srbiji, Kovačević, za razliku od opšteg trenda kategoričkog odbacivanja ove ideje u opoziciji u duhu protesta protiv Rio Tinta koji su prodrmali opozicionu scenu, Kovačević nije tako izričit. Kaže da “ne treba bežati od rudnika litijuma, ali se treba zahvaliti Rio Tintu i nastaviti projekat pod menadžerskim rukovođenjem naših ljudi” koji bi trebalo da rade u državnom, a ne u interesu inostranih kompanija.

Razlaz sa šefom Narodne stranke Vukom Jeremićem nije protekao nitiho, ni u prijateljskom tonu. On je NS kritikovao da se više bavi istraživanjem afera, nego politikom, a i među prvima je izneo u javnost postojanje rivaliteta između Jeremića i Zdravka Ponoša.

Kovačević kaže da im prilikom osnivanja predstojeći izbori nisu bili primarni cilj, te da neće samostalno izlaziti na njih. Pokret je, kaže, otvoren za saradnju ukoliko neko iz opozicije smatra da može da usvoji njihov program.

Povratak u politiku Dragana Đilasa uzima kao primer  toplog zeca kroz koji opozicija prolazi. Lider “Da se struka pita” kaže da očekuje "velike napade, ali da se ne plaši“.

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu