Vesti

Međusobno uvažavanje: Učesnici današnjih konsultacija

Foto: Tanjug

28. 7. 2022. / 18.29

Dačić i opozicija: U najavi buran politički život

Dva radna dana pre konstitutivne sednice Parlamenta u ponedeljak, Ivica Dačić i predstavnici izbornih lista konsultovali su se oko budućih pozicija. Za sad su svi zadovoljni i orni za rad

U Skupštini Srbije danas su počele konsultacije predsednika Skupštine Ivice Dačića sa predstavnicima izbornih lista koje su osvojile mandate u parlamentu, pred konstitutivnu sednicu u ponedeljak 1. avgusta.

Osim Dačića i sekretara skupštine Veljka Odalovića, konsultacijama prisustvuju predstavnici Socijalističke partije Srbije, Srpske napredne stranke, Stranke slobode i pravde, Dveri, Narodne stranke, Saveza vojvođanskih Mađara, koalicije Moramo i Demokratske stranke. Nastavak je zakazan za sutra.

Nikola Dragičević iz "Zavetnika" izjavio je da su konsultacije prošle u najboljem mogućem redu, uz međusobno uvažavanje svih učesnika. Potvrdio je da se "Zavetnici" nadaju da će dobiti mesto predsednika nekog od radnih tela Skupštine.

Budući poslanik "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović se nada "drugačijoj atmosferi, s obzirom da će opozicija imati mnogo značajniju ulogu", očekuje da će predlog da jedan od potpredsednika Skupštine bude Zoran Lutovac biti usvojen, i najavljuje da će njegov pokret što bolje "predstaviti ono što smo govorili na ulicama, na blokadama i na protestima, a nadamo se da možemo da opravdamo poverenje i da na pravi način predstavimo građane koji nisu zadovoljni time kako funkcioniše naše društvo".

Budući poslanik dela koalicije "Moramo" Aleksandar Jovanović Ćuta naglasio je da će im prvi cilj biti izglasavanje Zakona o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma u Srbiji. "Naš posao je da Skupština bude govornica obespravljenih građana kojima se otima zemlja i voda i brutalno uništava život bezakonjem", kazao je Jovanović i zaključio da će se u Skupštinu posle mnogo godina vratiti aktivizam.“

Ranije danas, Ivica Dačić je rekao da se "očekuje dinamičan politički život", i da od 1. avgusta "kreću rokovi za formiranje Vlade Srbije, a to je 90 dana. Čuli ste predsednika Vučića, to su ustavni i zakonski rokovi. Koliko sam razumeo njega i kako smo razgovarali ideja je da koliko je god moguće bude ubrzano formiranje Vlade zato što nas čekaju brojni zadaci u narednom periodu", rekao je Dačić.

S.Ć./ FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu