Svet

Oštećena zgrada u kvartu bezbednosnih agencija: Damask

Foto: AP

19. 2. 2023. / 16.58

Damask: Najsmrtonosniji izraelski napad na glavni grad Sirije

Sirijsko ministarstvo odbrane potvrdilo je vazdušni udar na Damask i za napad optužilo Izrael. Sirijski državni mediji navode da je pet poginulih, a izveštaji zapadnih agencija navode do petnaest. Teško je oštećena zgrada u kvartu gde se nalazi više državnim bezbednosnih agencija

Izraelski vazdušni napad na glavni grad Sirije Damask usmrtio je od pet do 15 ljudi, 15 ih je ranjeno, a teško je oštećena zgrada u kvartu gde se nalazi više državnim bezbednosnih agencija, javljaju zapadni mediji pozivajući se na tvrdnje državnih izvora i izjave svedoka i posmatračkih grupa u Siriji.

Sirijsko ministarstvo odbrane potvrdilo je vazdušni udar na Damask i za napad optužilo Izrael.

Sirijski državni mediji navode da je izraelskom napadu na Damask pet poginulih, uključujući jednog vojnika, dok je 15 civila ranjeno. Izveštaji zapadnih agencija o broju žrtava se razlikuju – od najmanje pet poginulih, koliko navodi Rojters, pozivajući se na izjave svedoka i zvaničnika, do 15 poginulih i 15 ranjenih u izveštaju Agencije Frans Pres.

To je "najsmrtonosniji izraelski napad na glavni grad Sirije" do sada, rekao je Rami Abdel Rahman, šef Sirijske opservatorije za ljudska prava (OSDH) Frans Presu.

Izraelske rakete gađale su, navodno, lokacije iranske milicije i libanskog Hezbolaha. Proiranske milicije, koje predvodi libanski Hezbolah, imaju značajan uticaj na velikim područjima istočne, južne i severoistočne Sirije, kao i u nekoliko predgrađa sirijske prestonice, navode zapadne agencije.

Pričinjena je velika šteta u stambenoj zoni, a sirijska agencija SANA tvrdi da je protivvazdušna odbrana presrela "većinu" izraelskih projektila, objavljeno je na društvenim mrežama.

Zapadne obaveštajne službe tvrde da je Iran povećao svoje prisustvo u Siriji prethodnih godina i ima uporište u većini oblasti koje kontroliše sirijska država, sa nekoliko hiljada članova milicije i paravojnih grupa pod svojom komandom.

U više od 10 godina, Izrael je izvodio vazdušne napade tokom transfera oružja za koje sumnja da je iranskog porekla.

Izrael je prethodnih meseci intenzivirao napade na sirijske aerodrome i vazdušne baze kako bi onemogućili isporuku oružja saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući i libanski Hezbolah, koji podržava Iran.

Izraelski zvaničnici su retko preuzimali odgovornost, kako navodi Rojters, za "određene operacije".

S.Ć/FoNet/RTS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu