Vesti

Ilustracija: Slikom do promene, Ana Batričević

24. 11. 2022. / 20.35

Dan borbe protiv nasilja nad ženama: U svetlu rata u Ukrajini

Organizacija "Muškarci protiv nasilja prema ženama" ističu da još nije napravljen sistem za prikupljanje informacija o ubijenim ženama. Od sedam miliona izbeglica zbog rata u Ukrajini, skoro 90 odsto je žena i dece koji su podložni seksualnom nasilju i trgovini ljudima, kaže generalna sekretarka Saveta Evrope

Sutra je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

"U toku ove godine ubijeno je 25 žena i devojčica, mi muškarci, koji nismo takvi, u solidarnosti sa svim ženama koje trpe nasilje glasno kažemo stop nasilju“, saopštila je danas organizacija "Muškarci protiv nasilja prema ženama" povodom ovog datuma.

Istaknuto je da "država i dalje ne prepoznaje nasilje prema ženama kao ogroman društveni problem jer još nije napravljen sistem za prikupljanje informacija o ubijenim ženama. Sva ta ubistva su počinili partneri, bivši partneri ili supružnici i tome se mora stati na put“.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić upozorila je danas da se ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama "obeležava u svetlu rata u Ukrajini, u kojem je od sedam miliona izbeglica, skoro 90 odsto žena i dece koji su podložni seksualnom nasilju i trgovini ljudima.“

"Za one koji su već pretrpeli takve zločine, moramo udvostručiti naše napore da poboljšamo pomoć koja im se nudi. I treba da budemo spremni za buduću pomoć“, navodi se u autorskom tekstu Pejčinović Burić.

Žrtve se suočavaju sa užasnim poniženjem i širokim spektrom rizika, od neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija do psihičkih i fizičkih trauma, podsetila je generalna sekretarka SE i istakla da moramo kazniti počinioce.

U tom kontekstu Pejčinović Burić pohvaljuje "korak koji su preduzele ukrajinske vlasti da ratifikuju Istanbulsku konvenciju uprkos izuzetno teškim okolnostima. To pokazuje njihovu posvećenost ne samo da obezbede zaštitu i podršku žrtvama, već i da obezbede preko potrebnu odgovornost za počinioce“, navela je, ohrabrujući zemlje širom sveta da joj se pridruže.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu