KiM

Kosovoska Mitrovica: Srbi bojkotuju lokalne izbore

Foto: AP Photo/Darko Vojinović

24. 4. 2023. / 14.24

Dan nakon izbora na Kosovu: Otvoren put za porast tenzija

Jedino pohvale vredno u vezi sa vanrednim lokalnim izborima na severu Kosova je što je sve proteklo mirno. Dan posle situacija, međutim, nije ništa jasnija, a šanse za produbljivanje tenzija i eskalaciju sukoba su veće, nego što su bile 

S.P
Dan nakon što su završeni izbori u četiri opštine na severu Kosova, atmosfera nije ništa manje napeta. Da izbori na kojima je izašlo svega 3,4 posto nisu baš za slavlje i čestitke govori i činjenica da nije bilo zajedničke poruke zemalja Kvinte. Američka ambasada je u odvojenom saopštenju konstatovala da su izbori bili "u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtevima Kosova“, uz izražavanje žaljenja što su srpske stranke odlučile da bojkotuju čitav proces.

Slično je reagovala i EU.

Kako upravljati srpskim opštinama

Iako se sada zna ko će u budućnosti biti na čelu opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečani i Zubin Potok, ne zna se kako će gradonačelnici iz albanskih partija sa osvojenih po nekoliko stotina glasova upravljati opštinama sa većinski srpskim stanovništvom. Jasno je da ljudi koji su izabrani u realnosti nemaju nikakvu političku moć na severu.

Iz Evropske unije saopštili su da su jučerašnji izbori održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da se oni održe na nesmetan i uredan način, ali da sam odziv pokazuje da "ovaj proces nije i ne može da se smatra uobičajenim“. Portparol EU Peter Stano, dodao je još i da ovi izbori ne nude "dugoročno političko rešenje za ove opštine“.

Mogući scenariji

Međunarodna zajednica sada je u "pat poziciji“ i zbog činjenice da o važnim pitanjima za primenu usmenih dogovora iz Ohrida i Brisela na severu Kosova nema sa kime da pregovara. To će biti posebno relevantno za implementaciju Zajednice srpskih opština (ZSO), o čijem će se statutu pregovarati na sastanku Kurtija i Vučića 2. maja u Briselu. Bez učešća političkih aktera koji imaju uticaja na srpsku zajednicu na Kosovu, proces oko ZSO mogao bi da zapadne u ćorsokak.

Pitanje koje se potpuno opravdano postavlja je i gde će ti izabrani gradonačelnici raditi i kakvu će administraciju voditi, s obzirom da su Srbi napustili u novembru prošle godine sve institucije, što uključuje i administraciju opština. Kako piše Dojče vele, osim Severna Mitrovice, gde su kosovska i srpska lokalna administracija odvojene posebnim zgradama, u preostale tri opštine dve administracije dele zgradu. Mogući scenariji su da budući gradonačelnici dolaze na posao uz pratnju policije, ili da se uprava opština izmesti na neko drugo mesto.

Bez obzira na to, predsednik kosovske Vlade Aljbin Kurti čestitao je danas novoizabranim gradonačelnicima i odbornicima i poručio da treba "predano da rade i služe“, a da će ih Vlada podržati i pomoći. Zahvalio se građanima na hrabrosti i smirenosti.

S.P./FoNet/Kosovo online/DW 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu