Vesti

Foto: AP

3. 5. 2022. / 17.07

Dan pobede, 9. maj: Kraj rata u Ukrajini ili zvanična objava rata?

Od ovogodišnjeg obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu, 9. maja, jedni očekuju da će se rat u Ukrajini tada završiti, dok drugi veruju da će tek tada Putin i formalno objaviti rat Ukrajini, što bi značilo punu mobilizaciju ruskih vojnih snaga

S.P
Šezdeset devetog dana od kako je Rusija započela agresiju na Ukrajinu, italijanski list "Korijera dela Sera“ preneo je izjavu poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje, da mu je mađarski premijer Viktor Orban rekao da ruski predsednik Vladimir Putin planira da završi invaziju na Ukrajinu.

"Orban mi je, kad smo se sreli, rekao da Rusi imaju plan i da će sve biti gotovo do 9. maja. To bi takođe objasnilo brzinu kojom sve eskalira ovih dana", ocenio je papa. Dodaje da više u pitanju nisu samo Donbas, nego i Krim i Odesa, odnosno zauzimanje ukrajinskih položaja na Crnom moru. I ovim putem papa Franja izrazio je spremnost da se vidi sa Vladimirom Putinom, ali odgovora iz Kremlja još uvek nema.

Suprotno papinim umirujućim saznanjima, koje je, kako kaže, dobio od mađarskog premijera, kako danas prenosi CNN iz izvora bliskih američkim i zapadnim zvaničnicima, 9. maj Rusija će iskoristiti da formalno objavi rat Ukrajini i na taj način mobiliše u punom kapacitetu svoje rezervne snage.

U zapadnim krugovima veruje se da će Putin iskoristiti "simbolički značaj i propagandnu vrednost tog dana da objavi ili vojna postignuća u Ukrajini, ili eskalaciju neprijateljstva, ili oboje". Ipak, oni više veruju da će doći do eskalacije, pa će se dosadašnja "specijalna vojna operacija" pretvoriti u sada zabranjene reči u Rusiji kada je u pitanju stanje u Ukrajini, poput "invazije" i "rata".

Iako je rat realnost za mnoge Ukrajince, ali i Ruse, formalno objavljivanje rata bi, prema ruskim zakonima, Putinu omogućilo da u potpunosti mobiliše i regrutuje sve snage. Kako stvari sada stoje, zbog sve većeg nedostatka ljudstva, zapadni zvaničnici očekuju da je realno da će Putin to i uraditi.  Prema podacima koje su do sada objavljivali u Ukrajini i na Zapadu, u dosadašnjem ratu Rusija je izgubila oko 10 hiljada vojnika.

 

S.P./Korijera dela Sera/CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu