Vesti

Podrška iz Beograda: Ko nedostaje na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

9. 1. 2022. / 22.16

Dan Republike Srpske: Osporavana proslava u kriznom trenutku

U Banja Luci je Dan RS proslavljen sa zvanicama iz Srbije i uz prisustvo patrijarha Porfirija, ali bez Aleksandra Vučića. Milorad Dodik je opet govorio o pravu bosanskih Srba na samoopredeljenje

S.P
U jeku najozbiljnije političke krize u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska je proslavila j30 godina postojanja. Samo četiri dana nakon što su mu Sjedinjene Američke Države uvele sankcije "zbog korupcijskih aktivnosti i pretnje stabilnosti BiH", srpski član bosanskog predsedništva Srba Milorad Dodik ponovo je izneo već poznate stavove o nemogućnosti opstanka BiH, pokušajima "unitarizacije iz Sarajeva i sa Zapada" i "neophodnosti vraćanja izvornih nadležnosti srpskom entitetu",

Bez obzira što je Ustavni sud BiH u više navrata proslavu Dana Republike Srpske 9. januara proglasio neustavnom i ove godine su centrom Banja Luke paradirali pripadnici policijskih snaga RS-a, radnici hitnih službi, predstavnici javnih institucija. Ove godine su prvi put paradu nadletali i helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Proslava je počela dan ranije, Svečanom akademijom i dodelom odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama. Iako je Milorad Dodik rado i stalno viđen gost predsednika Srbije, Aleksandar Vučić nije prisustvovao obeležavanju Dana RS. Izostala je čak i čestitka sa Andrićevog venca, makar javna.

Iz Srbije su proslavi Dana RS prisustvovali premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine i jedan od odlikovanih Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije.

Milorad Dodik budućnost RS vidi pre svega u jačanju njene autonomije i afirmaciji njenih prava. "Ukoliko se to ne desi, verujem da će generacije koje dolaze afirmisati naše pravo na samoopredeljenje i da ćemo na taj način moći da odlučujemo o našoj političkoj budućnosti“, rekao je Dodik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je  poručila da je Republika Srpska sprečila istrebljenje srpskog naroda na tim prostorima i zaključila da ovaj entitet jeste nastao na genocidu, ali onom nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

Proslava mimo Srba osporavanog praznika odvija se u svetlu aktivnosti Milorada Dodika na prenosu nadležnosti sa federalnog na nivo entiteta. Istovremeno, predstavnici političkih stranaka iz RS već šest meseci blokiraju institucija BiH, nakon što je bivši Visoki predstavnik Valentin Incko dopunio Krivični zakon BiH i zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.

U nekoliko gradova u Republici Srpskoj, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko pevalo se i održana je bakljada čast bivšeg ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića koji je osuđen za ratne zločine.

Devetog januara 1992. godine je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH u Sarajevu usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda kao nezavisne celine, a sve sa ciljem pripajanja Jugoslaviji u kojoj je već bio počeo građanski rat. Na čelu samoproglašene Republike bili su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni za ratne zločine. Predstavnici Bošnjaka na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni, etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

S.P./Tanjug/Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu