Politika

Javnost pomaže DVT da postupi po zakonu: Inicijativa za smenu Stefanovića, Dolovac i Marić

Foto: FoNet screenshot

8. 3. 2023. / 15.01

Danas dve inicijative povodom Nenada Stefanovića: Krivična prijava i inicijativa za smenu

Policijski sindikat je podneo krivičnu prijavu protiv Stefanovića zato što je po njima izvršio niz krivičnih dela prema svojim podređenima: sklanjani su iz Odeljenja za organizovani kriminal, degradirani su u svojoj službi, a pokušalo se i da se ometa i samostalnost u radu. Ranije danas Organizacioni odbor protesta "Ne damo naše Laure" predao je inicijativu za smenu Stefanovića

Novi policijsko sindikalni savez podneo je krivičnu prijavu protiv višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića zbog, kako je navedeno, "niza krivičnih dela na štetu podređenih".

Takođe danas, Organizacioni odbor protesta "Ne damo naše Laure" predao je na pisarnici Državnog veća tužilaca u Beogradu inicijativu za razrešenje republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić.

U krivičnoj prijavi protiv Stefanovića koju je predao potpredsednik Policijskog sindikalnog saveza, navodi se da je "Stefanović izvršio niz krivičnih dela prema svojim podređenima", a tiču se dva člana zakona – ometanje pravde i zabrana zlostavljanja i mučenja.

Stefanovićevo kršenje zakona Sindikat vidi u premeštanju i degradiranju zamenika tužioca, navodi se da su oni sklanjani iz Odeljenja za organizovani kriminal, degrdirani su u svojoj službi, a pokušalo se i da se ometa i samostalnost u radu.

"Elementi mučenja i zlostavljanja“ Sindikat vidi u šikaniranju, zakazivanju posebnih sastanaka, nemogućnosti da se napreduje u službi.

Rajović je najavio do kraja nedelje da bi policijski sindikat mogao da podnese inicijativu Državnom veću tužilaca za razrešenje Nenada Stefanovića.

Time bi se ovaj Sindikat pridružio Organizacionom odboru protesta "Ne damo naše Laure" koji su takvu inicijativu predali danas.

Organizacioni odbor je "do juče strpljivo čekao reakciju DVT (Državnog veća tužilaca) – bilo pojedinačno ili kao kolegijalni organ – neko saopštenje, ali da se to nije dogodilo. Rešili smo da ovu akciju konkretizujemo, jer shodno Zakonu o javnom tužilaštvu svako može inicirati razrešenje javnog tužioca“, objasnio je  advokat Ivan Ninić.

Predavanjem peticije pokrenut je formalni proces kojim se Državnom veću tužilaca daje formalni osnov da postupa u skladu sa zakonom i donese odluke koje javnost od njih traži.

Organizacioni odbor protesta najavio je da će 10. marta u 16 časova ispred zgrade Vlade Srbije biti održan novi skup podrške tužiteljkama Savović i Paunović.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu