Kultura

Detalj plakata, autorka Anastasia Tasić

7. 12. 2023. / 19.03

„Dani Smiljane Mandukić“: Suočiti se sa poreklom straha

Arhiviranje plesne umetnosti, i spajanje najstarije i najmlađe generacije plesača i koreografa posebnosti su festivala „Dani Smiljane Mandukić“, o kome Ministarstvo kulture misli da nije u javnom interesu

Sedmi festival "Dani Smiljane Mandukić“ koji počinje sutra u petak u Beogradu, proteći će u znaku premijera i značaja arhiviranja plesne umetnosti, i trajaće do 12. decembra.

Ovaj festival prvi put nije dobio podršku Ministarstva kulture na Konkursu za umetničku igru, uz obrazloženje “nije u javnom interesu”.

Smiljana Mandukić je jedna od začetnica savremene umetničke igre na ovim prostorima. Festival njenog imena pokrenula je Sanja Krsmanović Tasić, dugogodišnja plesačica trupe Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić, kao manifestaciju koja se bavi pre svega živim, umetničkim arhiviranjem nematerijalne baštine srpske umetničke igre. Posebnost festivala je u tome što povezuje igrače i koreografe najstarije i najmlađe generacije.

Ovogodišnje izdanje "Dana Smiljane Mandukić“ otvaraju dve premijere. Prvog dana je predstava “Good Girls” autorke i koreografkinje Ane Obradović koja i sama nastupa u njoj koja se, na muziku Katarine Ranković, bavi problemom anoreksije.

Drugog dana je premijera predstave “Poreklo straha” Teatra Mimart, čiji koncept i dramaturgiju potpisuje Mina Ćirić, dok su koautori i izvođači: Lidija Antonović, Nela Antonović, Mina Ćirić i Vladislav Velkovski, koji potpisuje i video rad. Od nebrojenih strahova, izabrali su strah od usamljenosti, od budućnosti Zemlje, od propuštenih šansi, i od laži.

“Progovoriti o strahu je smelo. Dati mu ime je korisno. Ali suočiti se sa poreklom straha – u tome je ključ”, kaže autorka.

Treći dan je tradicionalni “Soirée à Beba Bee”. Nalik druženjima Smiljane Mandukić, na kojima je decenijama u svom stanu na Trgu Nikole Pašića okupljala umetnike i intelektualce, takozvana Večernja, festival obavezno jedan dan posvećuje kolažnom programu.

Iz predstave "Na koncu"Foto: Ntaša Stojšin

Ovogodišnja Večernja posvećena je razmeni plesača mlade i najstarije generacije. Grupa Modus Vivendi, koja se sastoji od plesača od 65+ godina, izvešće dve koreografije inspirisane Tai Či tehnikom, pod vođstvom nekadašnje plesačice Smiljane Mandukić Svetlane Pavić Manić. Ana Obradović i Mina Ćirić će predstaviti koreografije iz svojih celovečernjih predstava “The Boxes of Happiness” i “Na koncu”, a nakon izvođenja najavljen je razgovor sa učesnicima.

Poslednja dva dana festivala posvećena su koreografijama Smiljane Mandukić, i debatnim programima koji se tiču arhiviranju u umetničkoj igri.

Do sada, ovaj festival je predstavio mnoge mlade umetnike i u sopstvenoj produkciji iznedrio nekoliko predstava i dokumentarnih filmova posvećenih pionirima umetničke igre u Srbiji, i zato stekao renome važnog događaja na mapi kulturnih dešavanja Beograda.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu