Duvanski dim ubija

Foto: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

10. 3. 2023. / 11.01

Danica Grujičić: Završen predlog Zakona o zabrani pušenja

Predlog novog Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima trebalo bi da se uskladi sa ostalim propisima i da se vidi da li neke članove zakona treba menjati

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je za "Politiku“ da je gotov predlog Zakona  o zaštiti stanovništva od duvanskog dima i da  će, ukoliko se taj zakon usvoji, uslediti potpuna zabrana pušenja klasičnih i elektronskih cigareta u svim ugostiteljskim objektima i zatvorenim javnim prostorima.

Ona kao lekar smatra da ne može biti polemike o tome da duvanski dim može uzrokovati pojavu karcinoma, najčešće pluća, a da izaziva i teške akutne i hroniočne bolesti srca, te da ne može da razume stav "moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče".

"Naravno da jeste vaše pravo, ali ako ugrožavate ljude oko sebe – to nije više samo vaša stvar", kazala je ona i dodala da ako se pušači razbole, lekari moraju da ih leče zbog "neke nepotrebne i štetne navike".

Primedbe vlasnika ugostiteljskih objekata da će doći do pada broja gostiju i prometa ukoliko se usvoji zakon i da će ponovo biti u problemu jer su jedva "preživeli" pandemiju virusa korona, Grujičić odbcuje. Objašnjava da ni u jednoj zemlje koja je uvela zakon o zabrani pušenja nije opao promet, "čak se u nekim zemljama“, kaže ministarka, "odrazio pozitivno".

Svake godine kao posledica upotrebe duvana i duvanskih proizvioda u svetu prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača. Osim raka pluća, upotreba duvana povezana je sa obolevanjem od najmanje 20 drugih malignih bolesesti kao što su rak bešike, debelog creva, rektuma, jednjaka, jetre, pankreasa ili traheje.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu