Vesti

Suđenje "kralju kokaina": Darko Šarić u sudnici 2014. godine

Foto: Vesna Anđić

24. 12. 2021. / 20.00

Darko Šarić: Nastavak suđenja u kućnom pritvoru

Nakon više od sedam godina Darko Šarić je iz zatvora prebačen u kućni pritvor, u kome će uz elektronski nadzor boraviti do kraja žalbenog postupka. Apelacioni sud smatra da se verovatnoća da će da pobegne smanjila

Darko Šarić se nakon četiri godine provedene u bekstvu 2014. godine predao u Crnoj Gori. Prvostepeno je zbog organizovanja grupe za međunarodni šverc 5,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu 2008. i 2009, bio osuđen na 20 godina robije.  Apelacioni sud je poništio tu presudu, preinaćena je 2018. na 15 godina zatvora. U novembra 2020. Apelacioni sud je potvrdio ovu presudu.

Nakon toga je Šarićeva odbrana uložila žalbu Vrhovnom kasacionom sudu, koji je u junu ove godine ukinuo drugostepenu presudu, uz obrazloženje da je dvoje sudija sudskog veća ranije učestvovalo u produžavanju Šarićevog pritvora. Sud je to ocenio kao “dovođenje u pitanje nepristrasnosti sudija”.

Apelacioni sud zakazao je novo suđenje za kraj marta naredne godine, a Šarić će ga dočekati kod kuće. Sud konstatuje da i dalje postoji bojazan od bekstva, ali da “više nije tolikog intenziteta” da bi bilo potrebno da ostane u klasičnom pritvoru.

Advokat optuženog Dejan Lazarević nije hteo za “Vreme” da komentariše prebacivanje njegovog klijenta u kućni pritvor.

Za Darka Šarića, koji je postao sinonim za trgovinu kokainom, šira javnosti je saznala krajem 2009. godine, kada je u Urugvaju u akciji “Balkanski ratnik” zaplenjeno više od dve tone kokaina. Članovi Šarićeve grupe počeli su nakon toga da padaju jedan za drugim, ali je “veliki šef” ostao na slobodi još više od četiri godine.

Ispostavilo se da je ova “pljevaljska” grupa zaradila stotine miliona evra, koji su kasnije masovno oprani kroz noćne klubove, hotele, građevinske radove i rodbinsko-kumske odnose širom Srbije i Crne Gore.

Šariću se sudi u još jednom postupku – da je sa saradnicima oprao više od 20 miliona evra. Prvostepeno je prošle godine i za to krivično delo osuđen na devet godina zatvora, ali presuda nije konačna, jer Apelacioni sud nije još razmotrio žalbe.

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komenatre i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu