Vesti

REM će snositi odgovornost: DS, Zoran lutovac i Dragana Rakić

Foto: Tanjug

29. 6. 2022. / 12.54

Demokratska stranka: Pink, Hepi, B92 i Prva ne emituju ni sekundu obrazovog programa

Prošle nedelje, kao i prethodnih, privatne televizije nisu emitovale ni sekundu obrazovnog programa. Zato DS očekuje da im REM neće opet omogućiti da program emituju po celoj Srbiji

"Nijedna privatna televizija ne bi smela da ponovo dobije dozvolu za emitovanje programa na čitavoj teritoriji Republike Srbije“, ocenjuje Demokratska stranka (DS), zato što "u poslednjih nedelju dana, Pink, Hepi, B92 i Prva nisu emitovale ni sekundu naučno-obrazovnog programa.“. Resorni odbor DS-a tvrdi da je to njihova ustaljena praksa, što znači da pomenute televizije krše svoju zakonsku obavezu.

"Umesto obrazovnog programa, često se čuje govor mržnje, prikazuju scene nasilja i eksplicitnog seksa, pa čak i promovišu osobe sa debelim krivičnim dosijeima, u čemu prednjači među njima najgledanija televizija Pink", navedeno je u saopštenju DS-a.

Regularno telo za elektronske medije (REM) je, kako nagčašava DS, odavno moralo da oduzme postojeće dozvole tim televizijama, jer nisu ispoštovale zakonske obaveze kao emiteri sa nacionalnom pokrivenošću.

Demokratska stranka upozorila je REM da će snositi punu odgovornost ako nacionalne frekvencije opet dodeli medijima, koji već godinama unazad pomažu urušavanju obrazovanja građana Srbije, umesto da ga unapređuju, a na šta su bili obavezni zakonskim i podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu