Svet

Protesti zbom smrti Mahse Amini: Centar Teherana

Foto: AP Photo

22. 9. 2022. / 18.30

Demonstracije u Iranu: Žrtve na protestima i blokada interneta

Prema iranskim medijima i zvaničnicima, do sada je šest osoba izgubilo život u protestima zbog smrti Mahse Amini (22) u petak koju je prethodno bila uhapsila policija za moral zbog “neadekvatnog“ nošenja hidžaba. Među poginulima su i tri pripadnika službi sigurnosti. Prema drugim izvorima broj nastradalih je mnogo veći. Nezavisnih potvrda o protestima u Iranu nema

Dvadesetdvogodišnju Mahsu Amini je prošle nedelje pritvorila policija za moral u Teheranu, gde je bila sa bratom. Dok je bila u pritvoru joj je pozlilo, nakon čega je prebačena u obližnju bolnicu gde je preminula u petak. Srčani udar, pošto je tri dana bila u komi, tvrdi vlast.

“Ovaj incident bio je nesrećan slučaj i ne želimo više nikada da svedočimo takvim događajima”, izjavio je šef teheranske policije Hosein Rahimi, naglašavajući da Amini nije trpela zlostavljanje. Nije hteo da komentariše uzrok smrti devojke, jer se radi “o medicinskom, a ne sigurnosnom pitanju”.

Članovi Mahsine porodice su demantovali tvrdnje vlasti da je ona imala preduslove za pogoršanje zdravstvenog stanja, poput epilepsije i dijabetesa, kao i da je prekršila pravila o nošenju hidžaba, koja u Iranu važe od Islamske revolucije 1979. godine. Kažu i da su Mahsin brat i prolaznici videli da je bila fizički zlostavljana dok su je privodili. Amđad Amini, Mahsin otac, tvrdi da mu nije dozvoljeno da vidi izveštaj o autopsiji tela njegove ćerke.

Protesti su prvo počeli u Mahsinom rodnom gradu Sakazu, u provinciji Kurdistan, gde je devojka sahranjena, da bi se potom proširili na još nekoliko gradova u toj provinciji. Studenti su u ponedjeljak protestovali zbog Mahsine smrti i ispred univerziteta u Teheranu. Grupe ljudi su se okupile u teheranskom parku Melat, dok su neki, navodno, uzvikivali slogane protiv režima, a nekoliko žena je skinulo marame. Na internetu su se pojavili snimci žena koje u znak protesta seku svoje kose i spaljuju hidžabe. Prema poslednjim vestima, protesti su počeli i u mnogim drugim gradovima u Iranu.

Blokada interneta

Organizacija za nadzor interneta NetBloks objavila je da je Iran uveo restrikcije  na društvenim mrežama Votsap i Instagram zbog širenja protesta, "najozbiljnijih od 2019, kada je internet bio blokiran tokom protesta zbog rasta cene benzina“.  Ta organizacija tvrdi da je najveća blokada interneta u delovima provincije Kurdistan gde su protesti prvo počeli, ali da se dešava i u nekim drugim delovima zemlje, uključujući Teheran.

Istovremeno, sajtovi vlade Irana bili su izloženi hakerskom napadu, a odgovornost je preuzela hakerska grupa "Anonimusi“.

M.T./BBC/Al Jazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu