Vesti

Ivica Dačić u Beogradu: predizborni bilbord SPS

Foto: Tanjug

11. 4. 2022. / 12.54

Demostat: Dačić može da bude interesantan opoziciji u narednim izborima

I bez socijalista, Aleksandar Vučić ima rezervnu listu s kojom bi formirao većinsku vlast u budućem Parlamentu, ocenjuju u Demostatu. Takođe ne isključuju mogućnost da će se razmišljati o Ivici Dačiću kao novom gradonačelniku Beograda, a ni kao o partneru opozicije nakon novih izbora koji će, sva je prilika, biti uskoro

Srpska napredna stranka (SNS) će u novom Parlamentu imati 122 poslanika, što je malo za dvotrećinsku većinu koja bi joj omogućila da samostalno formira Vladu. Smatra se da uobičajene koalicije sa Socijalističkom partijom Srbije neće biti, pa se pominju druge, eventualne kombinacije koje bi SNS-u donele stabilnu većinu.

U istraživačkom centru Demostat smatraju da bi rezervni sastav SNS-a bila lista Zavetnika, koalicija Nada, i druga frakcija POKS-a koja je u savezu sa Dverima, uz  Savez vojvođanskih Mađara. Kako je preneo Danas, Demostat nezvanično ocenjuje da su ljudi sa pomenutih lista bliži Aleksandru Vučiću nego liderima  svojih stranaka.

SNS bi u Paralmentu  imao većinu i samo sa Savezom vojvođanskih Mađara, smatraju u Demostatu, imao bi 126, odnosno 127 poslanika, ali je malo verovatno da bi se Aleksandar Vučić time zadovoljio. Mogućnost da sve ostane po starom, odnosno da SNS i SPS nastave saradnju, naravno da postoji, ali zavisi od "ucenjivačkog“ potencijala socijalista.

Kao što je poznato, SPS se i naslovom svoje predizborne kampanje "Ivica Dačić – premijer“ nedvosmisleno izjasnila kakve su joj ambicije. Međutim, prvo je Zorana Mihajlović, članica Predsedništva SNS, izjavila da Ivica Dačić ne može da bude premijer, zatim su to ponavljali i drugi članovi ove stranke, da bi sve to premijerka Ana Brnabić utvrdila izjavom da su socijalisti "izdali tim“, aludirajući na njihovu otvorenu naklonost  Rusiji tokom kampanje.

U Demostatu kažu da zbog aktuelnog neskrivenog neslaganja između doskorašnjih partnera ne treba očekivati da će SPS otići u opoziciju i smatraju da zbog izraženih tenzija između Zapada i Rusije zbog rata u Ukrajini, Vučić neće moći da pravi Vladu bez SPS. Pretpostavljaju da će strani faktor imati presudnu ulogu.

Istovremeno, smatraju, da bez obzira što izgleda da ne postoje šanse da dačić bude novi premijer Srbije, uspeh socijalista u Beogradu otvara im nove teme sa SNS-om.

Naime, u Demostatu ne isključuju mogućnost da socijalisti ne dobiju mesto gradonačelnika Beograda, i smatraju da je to pitanje trgovine između dve stranke. Uostalom, kažu, Vučić zna da bez podrške socijalista ne bi postao predsednik već u prvom krugu.

Sa ovim potencijalom, socijalisti mogu da pregovaraju i sa opozicijom o rasporedu snaga u nekim narednim izborima koji će, čini se, biti uskoro – kažu u Demostatu.

S.Ć. / Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu