Istraživanje

Ovako je bilo pre izbora: Članovi SNS marta prošle godine

Foto: Tanjug

3. 1. 2023. / 18.25

Demostat: SNS u Beogradu prilično slaba i u trendu opadanja

Istraživanje je pokazalo i da bi šanse za pobedu opozicije i vladajućih stranaka na eventualnim prolećnim beogradskim izborima bile izjednačene. Opozicija ima šanse ako bi bila jedinstvena

Ideološka homogenost Srpske napredne stranke (SNS) prilično je slaba i u trendu opadanja, rezultat je najnovijeg Demostatovog istraživanje javnog mnjenja u Beogradu.

Naime, uočena je izvesna distanca glasača i simpatizera u odnosu na partiju, izjavio je glavni istraživač Srećko Mihailović i dodao da je SNS potrebna revizija politike i kadrova. Istraživanje je pokazalo i da bi šanse za pobedu opozicije i vladajućih stranaka na eventualnim prolećnim beogradskim izborima bile izjednačene.

"Opozicija ima šanse ako bi bila iole jedinstvena, ako bi imala dva, tri zajednička cilja i borila se u prvom koraku sa njihovim ostvarenjem, međutim, opozicione stranke ulaze u koaliciju sa kompletnim programom, očekujući da će njihov program preuzeti druga stranka, a to isto očekuje ta druga partija", rekao je Mihailović.

Pitanje rezultata bilo kojih izbora u Srbiji zapravo pitanje da li će proces urušavanja SNS biti nastavljen i da li će to opozicija iskoristiti, pokazuje istraživanje Demostata.

"Nailazimo na između jedne petine i jedne četvrtine članova, simpatizera i pristalica stranke koji misle drugačije od većine u toj stranci, što znači da je stranka na putu da se dehomogenizuje. U takvoj situaciji, oni mogu da glasaju za nekog drugog, da naprave otklon prema stranci iz raznoraznih razloga, bilo da su moralni, vezani za neku ličnu korist koju nisu uspeli da realizuju", naveo je on.

Ističe, međutim, da postoji distanca simpatizera prema samoj stranci, ali manje prema lideru stranke, Aleksandru Vučiću, koji i dalje ostaje čvrst oslonac poštovan od znatnog dela biračkog tela.

U istraživanju je uočena i slabost opozicije, navodi Mihajlović, koja nema sposobnost da politički interpretira visoko nezadovoljstvo građana funkcionisanjem Beograda, društvenim i političkim institucijama u Beogradu.

Kako sada stvari stoje, navodi Mihailović, stranka ima dosta slabosti i potrebna joj je revizija politike i kadrova.

"Kad gledamo ponašanje ljudi koje je ta stranka izabrala u parlamentu, kada gledamo nemoć pojedinih ministara u vladi, onda vidimo da je neophodan neki odlučniji korak unutar stranke da bi se stanje popravilo", istakao je Mihajlović.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu