Vesti

Uvek ista priča: Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

20. 4. 2022. / 15.37

Deveta godišnjica Briselskog sporazuma: Mrtvo slovo na papiru

Utisak predsednika Srbije nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom je da i nakon devet godina još uvek nema napretka u implementaciji Briselskog sporazuma. O registarskim tablicama, bar na osnovu saopštenja, nije bilo reči. Umesto toga, Vučić je zaključio da je Priština ta koja ne ispunjava obaveze koje je na sebe preuzela 

S.P
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslavom Lajčakom. Prema saopštenju koje je objavilo Predsedništvo, razgovora o akutnom problemu sa registarskim tablicama,  za čije rešenje rok ističe sutra, nije bilo. Tema sastanka bila je "nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, posebno o značaju Briselskog sporazuma koji je potpisan pre devet godina“.

Utisak predsednika Srbije je da i nakon devet godine još uvek nema napretka u implementaciji obaveza koje je na sebe preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština. Vučić je dodao da "očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri“.

Miroslav Lajčak je izjavio da će nastaviti da se "u potpunosti angažuje na nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije bez daljeg odlaganja“ i dodao da članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih deset godina.

Prošlo je tačno devet godina od kada su Beograd i Priština u Briselu pod posredništvom Evropske unije postigli prvi dogovor o budućim odnosima koji je nazvan Briselski sporazum. Iako je određenog napretka tokom godina bilo, Zajednica srpskih opština (ZSO) najveća je prepreka daljim razgovorima, iako su tu i pitanja nestalih osoba, katastra a u poslednjih šest meseci i registarskih tablica.

Portparol Evropska unije Peter Stano poručio je juče da je vreme da se krene napred i da se proces dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "uspešno okonča“. "EU i države članice očekuju od obe strane brz napredak kao i da se Beograd i Priština u njega ozbiljno uključe. EU i zemlje članice takođe očekuju da obe strane u potpunosti primene sve sporazume koji su već postignuti“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu