Vesti

Crna Gora ga neće: Vladimir Božović

Foto: Foto: Medija centar Beograd

17. 8. 2022. / 13.48

Diplomatija: Da li je Vladimir Božović ambasador Srbije

Iako je pre dve godine proglašen nepoželjnim u Crnoj Gori zato što je Podgoričku skupštinu iz 1918. godine nazvao – „slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“, što se tiče Srbije, Vladimir Božović je i dalje ambasador. Mediji se čude zašto se ne zna gde je

Javnosti trenutno nije poznato gde se nalazi Vladimir Božović, ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je u toj zemlji proglašen nepoželjnim. Koliko je poznato, Srbija ga nije opozvala, a prema diplomatskim krugovima on i dalje prima ambasadorsku  platu od 4500 evra mesečno.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore tražilo je 12. avgusta Ministarstvu unutrašnjih poslova svoje zemlje da zabrani ulazak, odnosno da trajno udalji iz Crne Gore Vladimira Božovića ambasadora Srbije, kao "personu non grata“.

Zato su se u kabinetu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića iznenadili kad su nakon ove odluke primili telegram saučešća srpskog predsednika Aleksandra Vučića povodom tragedije na Cetinju, sa mejl adrese Božovića, koji se tom prilikom predstavio kao ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Podsetili su da je Božović odlukom Vlade Crne Gore u novembru 2020. godine proglašen personom non grata, uz obrazloženje da se "kontinuirano mešao u unutrašnje stvari te zemlje“.

Nakon toga, Božović se iselio iz Podgorice i  nastavio je da obavlja funkciju ambasadora iz Beograda.

Kad je novembra prošle godine u posetu Srbiji došao Zdravko Krivokapić" premijer nove crnogorske Vlade, Božović je izrazio "nadu da će nedemokratska i nediplomatska odluka prethodne vlade biti povučena, a ruka Srbije pružena povlačenjem odluke o reciprocitetu, tj. ukidanju gostoprimstva ambasadoru Crne Gore u Beogradu, prihvaćena.“ Dok se to ne desi, rekao je tada Božović,  nastavlja "sa obavljanjem dužnosti u ovim otežanim uslovima iz Beograda dokle god je procenjeno da je to u najboljem interesu Srbije.“

Nakon telegrama sa Božovićeve adrese, ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je Urgenciju MUP-u Crne Gore i ponovo zatražio hitnu zabranu ulaska i udaljenje Božovića ukoliko je na teritoriji Crne Gore, shodno zakonskim nadležnostima MUP-a.

Kad su "povodom najnovijeg slučaja njegovog neistinitog i formalnog predstavljanja kao ambasadora“ , zatražili objašnjenje od Ambasade Republike Srbije u Podgorici, dobili su  odgovor da je Božović "ambasador sve dok predsednik Srbije ne donese ukaz o njegovom opozivu sa dužnosti-“

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je Vladimira Božovića za "personu non grata“ na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima. "To je diskreciono pravo svake zemlje prijema i nedvosmisleni signal da ambasador nije poželjan kao najviši srpski diplomata kod susedne zemlje“, bilo je navedeno  u saopštenju  Stranke slobode i pravde ovog januara. Dodali su i da "ambasador u zemlji prijema svoju dužnost može nesmetano obavljati samo ako je prihvaćen od strane vlasti“.

Od Božovića je zatraženo da napusti Crnu Goru zato što je Podgoričku skupštinu iz 1918. godine nazvao – "slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“.

Na žalost onih koji su mislili da će me Srbija opozvati i prihvatiti poniženje i gaženje po njenoj istoriji i kulturi, do toga nije došlo, rekao je tada Božović, ponosan što su predsednik i Skupština Srbije, crkva, Srbi u Crnoj Gori i relevantne stranke u Crnoj Gori stale iza njega i osudile taj čin proterivanja "koji se graniči sa ludošću i logikom suprotnoj Bečkoj konvenciji“.

S.Ć./Danas/N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu