Beograd

Igor Braunović (levo)

Foto: Instagram/Srbijašume

12. 10. 2023. / 17.35

Direktor „Srbijašuma“ protivzakonito podiže spomenik Draži Mihailoviću

Udruženja „Naša Drina“ i Boračka organizacija Srbije i Srpske najavljuju otvaranje muzeja i podizanje spomenika Draži Mihailoviću. Na čelu oba ova udruženja je poslanik SPS Igor Braunović

Bilbordi postavljeni ovih dana u više gradova Srbije najavljuju otvaranje muzeja i otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću. Precizirano je da će se sve to odigrati 17. oktobra, u Bregalničkoj ulici, "na mestu porodične kuće đenerala draže Mihailovića“. Na bilbordu dominira poruka "Beograd sme“.

Spomenik četničkom đeneralu podižu udruženja "Naša Drina“ i Boračka organizacija Srbije i Srpske.

Na čelu oba ova  udruženja je v.d. direktora javnog preduzeća Srbijašume i poslanik Socijalističke partije Srbije – Igor Braunović.

Bilbordi sa pomenutim obaveštenjem postavljeni su i u regionu Sandžaka gde žive većinom Bošnjaci. Reagovao je Savet bošnjačke nacionalne manjine i zatražio "hitno uklanjanje" bilborda jer "podsjeća na zlodjela koja je četnički pokret počinio u sredinama u kojima žive Bošnjaci".

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) pozvao je danas Ministarstvo kulture Srbije da spreči otvaranje "nelegalnog muzeja" komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini i vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću, i podsetili da "prema članu 84, stav 1 Zakona o muzejskoj delatnosti, jedino Ministarstvo kulture Republike Srbije ima nadležnost da otvara muzeje".

Kao i muzeji, i spomenici se ne mogu podizati bez saglasnosti nadležnih, što je u ovom slučaju Grad Beograd.

Udruženje "Naša Drina“ dostavilo je Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica inicijativu da se u Bregalničkoj postavi spomenik đeneralu Mihailoviću, ali su zbog nepotpune dokumentacije odbijeni.

Kako piše na njihovom sajtu, "Naša Drina" je osnovana 2020. u Malom Zvorniku kao udruženje koje se zalaže za zaštitu životne sredine, a koje kasnije prerasta u "patriotsko-ekološku organizaciju" i donosi odluku da se "uključi u politički život i podrži Socijalističku partiju Srbije i (njenog lidera) Ivicu Dačića na parlamentarnim izborima 3. aprila 2022. godine".

Piše i da je udruženje učestvovalo u transportu spomenika Slobodanu Miloševiću u Moskvu, kao i da je Braunović učestvovao na skupu u znak podrške Rusiji u Ruskom domu, ruskom centru za kulturu i nauku, u Beogradu.

Na Fejsbuk stranici udruženja objavljeno je u junu i pismo koje potpisuje ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u kom se zahvaljuje Braunoviću na podršci oko organizacije koncerta jedne ruske folk grupe u Beogradu.

Braunović se ranije pojavljivao u svojstvu čelnika preduzeća "Srbijašume" u jakni sa ispisanim slovom "Z", simbolom ruske invazije na Ukrajinu, za koju je rekao da ju je dobio na poklon i da ne misli da time nanosi štetu svojoj zemlji.

Radio slobodna Evropa navodi da je autor spomenika Draži Mihailoviću vajar Dragan Radenović, da je on autor i skulpture posvećene Slobodanu Miloševiću postavljene u Moskvi, da je uradio i skulpturu posvećenu Vitaliju Čurkinu, bivšem predstavniku Rusije u Ujedinjenim nacijama, a postavljen je u Marinkinu blizu Moskve.

Draža Mihailović, komandant Kraljevske vojske u otadžbini, osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Nemačkom, nakon čega je streljan.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao ga je u maju 2015. godine navodeći da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima, ali da sudsko veće nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica da li je bio ratni zločinac.

S.Ć./Radio slobodna Evropa/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu