Korona virus

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

6. 7. 2022. / 12.16

Direktor SZO u Srbiji: Četiri puta veći broj zaraženih korona virusom

Pandemija se jeste promenila, ali ne samo da nije nestala, već broj zaraženih raste, kaže direktor SZO u Srbiji Fabio Skano. Pritom kod nas nikakve zaštitne mere već odavno ne postoje, a imunizacija je nedovoljna. Čini se da je vlast digla ruke od borbe protiv korona virusa

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Fabio Skano izjavio je da je u Srbiji broj otkrivenih slučajeva zaraženih korona virusom porastao četiri puta u odnosu na sredinu juna. Do porasta broja zaraženih došlo je u 110 zemalja, a SZO očekuje do jeseni još intenzivnije širenje zaraze. U Srbiji nikakve zaštitne mere ne postoje, a čini se da ni Kriznog štaba više nema.

Skano je za RTS naglasio kako ti podaci govore da se pandemija promenila, ali da nije završena, i da to što nove varijante koronavirusa izazivaju blaže simptome "ne znači da je to dobro".

Dodao je da je važno da se nastavi sa testiranjem građana, ali i sa imunizacijom, jer vakcine “smanjuju verovatnoću da će doći to težeg oblika bolesti i spasavaju živote”, jer omikron jeste veoma zarazan soj, ali “vakcine sprečavaju težu kliničku sliku”. Skano smatra da prioritet za buster dozu tokom leta treba imaju stariji, zdravstveni radnici i osetljiva populacija.

Međutim, u Srbiji nema potrebe da se određuje prioriteti, jer vakcina ima dovoljno, samo što nema zainteresovanih. Stopa imunizacije se ne pomera već mesecima, jedva da je preko 50 odsto građana revakcinisano.

Skano smatra i da treba saslušati i one koji su rezervisani prema vakcinaciji kako bi im se objasnila situacija, ali se čini da su u Srbiji njih previše slušali, a da im se premalo objašnjavala situacija. Pogotovo u prvim mesecima imunizacije.

Direktor kancelarije SZO u Srbiji se dotakao i zaraze majmunskim boginjama i objasnio da podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da se broj zaraženih udvostručio proteklih nedelja, te da sada ima oko šest hiljada zaraženih u 53 države, a najviše u Evropi.

F.M./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu