Vesti

Svi putnici nisu isti: Beogradski aerodrom

Foto: AP

30. 6. 2022. / 13.41

Diskriminacija na pasoškoj kontroli: Je li bitna boja pasoša

Neprimereno ponašanja policajaca na graničnim kontrolama nije pravilo, ali ni tolika retkost u Srbiji. Naravno, najvećem broju njih koji obavljaju ovu dužnost teško da će se omaći ovakvo ponašanje, ali problem nastaje što MUP ne sankcioniše odgovorne, već neretko vrši još veći pritisak na one koji su diskriminisani

Pokret Ne davimo Beograd osudio je ponašanje policijskih službenika na Aerodromu "Nikola Tesla" zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla, navedeno je u današnjem saopštenju. Ova praksa svakako nije pravilo na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, ali ovakvi neprimereni slučajevi svakako postoje, čemu je lilčno svedočio i jedan od novinara redakcije “Vremena”.

Slučaj iz saopštenja pokreta Ne davimo Beograd dogodio se u ponedeljak kada su dve policajke odvojile na stranu čoveka koji im je ukazao da je neprimereno da zbijaju neslane šale prema putnicima druge boje kože, kao i da im se obraćaju povišenim tonom jer slabo govore engleski. On je nakon toga pretresan i ispitivan oko sat vremena.

Pored toga, Ministartstvo unutrašnjih poslova je navelo da će podneti prekršajnu prijavu protiv novinara “Danasa” koji je pisao o ovom slučaju zbog, kako kažu, “vređanja službenog lica”.

Jednom novinaru redakcije “Vremena” koji poseduje dvojno državljanstvo, nedavno je, takođe na aerodromu “Nikola Tesla” zaprećeno da sledeći put neće izaći iz Srbije ako ne bude imao srpski pasoš. Da je to lična, neprimerena procena, policajca koji je obavljao pasošku kontrolu pokazuje i zakon u kom ne postoji nikakva odredba koja obavezuje lica sa dvojnim državljanstvom da moraju imati i srpski pasoš.

Sličan odgovor dobijen je i u policijskoj stanici – službenica zadužena za izdavanje dokumenata zbunila se ovakvim ponašanjem policajca i rekla da to “čuje prvi put”.

Da li se to može posmatrati kao diskriminacija na nacionalnoj osnovi. očigledno ne treba zaključivati, jer bi MUP mogao podneti prekršajnu prijavu protiv još jedne redakcije.

Problem MUP-a nije toliko u tome što se ovakve stvari ne dešavaju, već što se dozvoljavaju, a sankcionišu se oni koji istupe protiv diskriminacije.

R.V. / Fonet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu