Svetsko prvenstvo u fudbalu

Predsednik FIFA na konferenciji za novinare u Dohi

Foto: AP Photo/Abbie Parr

19. 11. 2022. / 18.21

Đani Infantino: Zapadne nacije su licemerne

Predsednik FIFA je uzvratio udarac kritičarima stanja ljudskih prava u Kataru, domaćinu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu. Konstatovao je da je tužno što „prisustvuje tolikom licemerju“

"Danas se osećam kao Arapin, danas se osećam kao Afrikanac, danas se osećam kao homoseksualac, danas se osećam kao hendikipirana osoba“, rekao je na konferenciji za novinare u Dohi presednik FIFA Đani Infantino.

A onda je ljutito nastavio da odgovara svima koji kritikuju gaženje ljudskih prava u Kataru i one koji su dopustili da uprkos tome bude domaćin ovogodišnjeg Setskog prvenstva u fudbalu koje počinje u nedelju.

"Šta smo sve mi Evropejci širom sveta radili proteklih 3000 godina, mislim da bi trebalo da se izvinjavamo narednih 3000 godina pre nego što nekome držimo moralne pridike“, izjavio je Infantino.

Tužno je, nastavio je, što mora da prisustvuje tolikom licemerju. Njegov ljutiti monolog trajao je gotovo jedan sat.

Svojevrsna ljudska prava

Katar je godinama na udaru kritika zapadnih medija zbog veoma lošeg ophođenja prema stranim radnicima iz siromašnih zemalja iz regiona koji su pod nehumanim uslovima radili na izgradnji stadiona za ovaj Mundijal. Homoseksulnost je u Kataru zabranjena, a žene su, kao uostalom u svim zalivskim monarhijama, u odnosu na zapadne i mnoge druge standarde obespravljene. Na sve to su upozoravale mnogobrojne organizacije za ljudska prava.

Pre početka Svetskog prvenstva premijer Katara šeik Halid bi Kalifi bin Abdulaziz al Tan je garantovao bezbednost fanova iz inostranstva koji su pripadnici LGBTQ zajednice. Njima se ipak savetuje da ne izražavaju otvoreno svoje seksualno opredeljenje pred lokalnim stanovništvom, a katarski ambasador za Svetsko prvenstvo u fudbalu Kalid Salman je izjavio da su homoseksualci "duhovno poremećeni“ i da deca u Kataru to ne trebaju da gledaju jer može na njih štetno da utiče.

Točenje alkohola

Kao u svim islamskim državama i u Kataru je načelno zabranjena konzumacija alkohola. Prethodno dogovoreno izuzeće tog pravila za vreme Mundijala je Katar dva dana pred početak poništio. To je kod mnogih navijača koji dolaze iz inostranstva izazvalo revolt.

"Ja mislim da će fanovi preživeti ako tri sata ne budu bili pivo“, izjavio je Infantini i podsetio da se ni u stadionima u Francuskoj, Španiji ili Škotskoj ne toči alkohol.

Postojaće, međutim, u Kataru desetak zona za fanove unutar kojih će biti dozvoljena konzumacija alkohola, doduše posle 18.30 časova.

J.H./BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu