Vesti

SRB protiv RKS tablica: Jarinje, kontrola vozila

Foto: Tanjug

18. 4. 2022. / 18.46

Dogovor o tablicama: Kraj roka blizu, rešenje daleko

Ni posle sedam sastanaka Radne grupe o registarskim tablicama u Briselu i šest meseci pregovora između Beograda i Prištine, rešenje kako će se u budućnosti putovati i sa kakvim registarskim tablicama nije poznato. U četvrtak ističe rok, a dok kosovska strana ostaje pri stavu „reciprociteta“, srpska naginje da privremeno rešenje ostane još neko vreme na snazi

S.P
U četvrtak 21. aprila ističe rok da Beograd i Priština trajno reše problem registarskih tablica i slobodnog putovanja između Kosova i Srbije. Iako se pregovaralo šest meseci u sedam navrata sa predstavnicima EU taj rok će, kako sada stvari stoje, biti probijen. Kako će izgledati registarske tablice u budućnosti jedan je od elemenata Briselskog sporazuma. Kao i obično, strane se međusobno optužuju za njegovo kršenje.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je u ponedeljak da Kosovo neće odustati od principa "reciprociteta“ u pregovorima o registarskim tablicama jer je reciprocitet "srž svakog rešenja“. Kada Priština kaže reciprocitet to znači ukidanje srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova i uvođenje probnih tablica za vozila iz Srbije.

Nakon eskalacije sukoba u septembru prošle godine dogovoreno je privremeno rešenje a to je da se na graničnim prelazima simboli Srbije i Kosova prelepljuju "stikerima“. Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da će se "rešenje stikera primenjivati dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju“ i dodaju da u sporazumu nema odredbi da će nalepnice važiti šest meseci, ali ni reciprociteta koji spominje Priština. Iz Kancelarije su pozvali Prištinu da ne koristi temu tablica za "pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu“.

Ono što se za sada zna, a što je postignuto na dosadašnjim susretima dve strane u Briselu, je da su na stolu tri predloga. Prvi je zadržati sistem bez nalepnica što podržava kosovska strana što je kako navode u Prištini "najjeftinije rešenje u skladu sa evropskim standardima“. Druga dva se tiču "modifikacija“ i srpskih i kosovskih tablica. Prema jednoj varijanti zadržaće se nacionalni simboli a promeniti skraćenice, dok bi prema drugoj trebalo da bude obrnuto.

Na jednom od takvih susreta sredinom aprila izaslanik EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozvao je dve strane da pošto se "rok približava“ postignu kompromis za "poboljšanje slobode kretanja u regionu“.

"Dogovor oko rešenja je odgovornost obe strane“, rekao je Lajčak.

Kako je to zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao "ukoliko se ne dođe do rešenja, EU će morati da identifikuje koja strana ometa i tu stranu okarakteriše kao stranu koja blokira celokupni dijalog“. "Ako ne možete da napraviti kompromis povodom tako male stvari, postaće sve teže pronaći konstruktivnost“.

Iako su kosovske vlasti godinama najavljivale da će primeniti deo sporazuma koji se odnosi na registarske tablice, odnosno da nijednom vozilu na Kosovu neće biti dozvoljeno da posedu ’KS’ tablice već će vlasnici automobila morati da ih zamene sa ’RKS’, reakcija iz Beograda gotovo da nije bilo. Kada je ova odluka i sprovedena 18. septembra prošle godine, političari Srpske liste zajedno sa građanima blokirali su granične prelaze Jarinje i Brnjak

 

S.P./ KoSSev/ N1/ FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu