Vesti

Plagiranje doktorata bez političkih posledica: Ministar finansija Siniša Mali

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

22. 12. 2021. / 15.56

Potvrđena prevara: Dokotorat Siniše Malog ponovo proglašen plagijatom

Savet Univerziteta u Beogradu jednoglasno je doktorat Siniše Malog ponovo proglasio plagijatom. Prethodnu odluku Saveta je Upravni Sud proglasio nevažećom zbog navodne “greške u proceduri”

Tragikomična rasprava oko doktorata Siniše Malog zašla je uveliko u osmu godinu. Univerzitet kaže da jeste, ministar finansija Mali i odbrambena naprednjačka svita da nije plagirao doktorat. Javnost je po tom pitanju podeljena na vlast i opoziciju, kao da se radi o nekom političkom pitanju.

Savet Univerziteta u Beogradu je u svakom slučaju u sredu potvrdio svoju prethodnu odluku da se radi o plagijatu i izrekao ministru Malom meru “javne osude zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade disertacije”.

Politikolog Boban Stojanović kaže za “Vreme” da je Univerzitet ovom odlukom Saveta “odbranio čast“ i da ipak postoje određene sfere u kojima politika ne može da dominira. Dodaje da sad imamo Ministra finansija “koji je dokazani prevarant”.

Stojanović smatra da će predsednik Srebije Aleksandar Vučić verovatno ponovo pokušati da ga brani rečima da za Ministra nije potreban doktorat, što i jeste tačno, ali nije opravdanje za plagiranje.

Međutim, kako kaže, ako ne dođe do ostavke Malog, samo će se potvrditi “u kakvom stanju živimo”.

Tada Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali odbranio je 2013. godine doktorat na Fakultetu Organizacionih nauka na temu oko privatizacije u Srbiji. Već sledeće godine profesor Evropske škole za biznis  Raša Karapandža izneo je u javnost tvrdnje da je Mali plagirao doktorat, uzimajući delove tuđih disertacija i članaka bez adekvatnog navođenja.

Akademskom koru je trebalo pet godina da počne da se bavi ovim problemom, a prva Komisija FON-a je zaključila da je Mali “samo malo prepisao”, što, kako su rekli, ne dovodi u pitanje originalost njegovog rada.

Kako se u javnosti digla buka, a i pojedini profesori ovog fakulteta javno osudili rad Komisije, nova, ovog puta Etička komisija, donela je odluku o izricanju javne osude zbog “neakademskog ponašanja”.

Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog Univerziteta (BU) je u novembru iste godine jednoglasno odlučio da je doktorat plagiran, a Savet BU ubrzo i potvrdio odluku. Mali se branio da “zna da to nije uradio”, dodajući da je odluka politički obojena.

Činilo se već da je akademska čestitost pobedila kada je Upravni sud juna 2021. godine odlučio da produži doktoratsku agoniju i vrati odluku Senatu na ponovno odlučivanje.

Na odgovor ministra Malog nije se dugo čekalo: "Ja verujem u svoj doktorski rad, isto kao što verujem i u svoj rad u Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srbije. Reč je o političkoj odluci, koju ne mogu da prihvatim i zbog toga ću iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da je opovrgnem. Ne plašim se, jer znam da je istina na mojoj strani. Nastaviću da se borim, kao što se borim već osam godina. Politička hajka koja se vodi protiv mene može samo da me motiviše da radim još i više i bolje".

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu