Vest

Foto: Tanjug

19. 3. 2022. / 19.06

Domaći film: Muke s Jelenom Trivan

Filmski centar Srbije skoro četiri meseca ne može da posluje zato što nema Upravni odbor. Novi ne može da se izabere, zato što Jelena Trivan neće da napusti mesto predsednice. Zbog svega toga čekaju filmovi

Filmski centar Srbije (FCS) je juče u petak na svom sajtu informisao "sve zainteresovane“ da  "stavlja van snage“ raspisivanje tri javna konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji, a da još tri "odlaže“. Navedeno je da su razlozi proceduralni, a radi pribavljanja odgovarajuće dokumentacije FCS-a.

Tih proceduralnih razloga ne bi bilo da FCS ima Upravni odbor.

Upravni odbor je telo bez koga FCS ne može da funkcioniše. Ne može da donosi odluke, da određuje godišnji budžet i tekuća sredstva, da planira. U praksi, ne može da funkcioniše.

Konkursi za finansiranje i sufinansiranje filmova su jedan od zaštitnih znakova FCS-a. Prošle godine ih je raspisano 29, i planirano je da ih i ove bude makar isto toliko.

Ali, 25. novembra prošle godine UO izazvao je skandal odlukom da poništi bez obrazloženja Pozivni konkurs za eminentne reditelje, što je osim izuzetno burnih reakcija kulturne javnosti i sudske tužbe oštećenih reditelja Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića, izazvalo i ostavke članova Upravnog odbora. Tako su, nakon ostavki Aleksandra Erdeljanovića, Sandre Perović, Miroljuba Stojanovića, Anđelije Andrić i nakon smrti glumca Vladana Živkovića, u Upravnom odboru FCS-a ostala samo tri člana što je nedovoljno za donošenje bilo kakvih odluka.

Od tad, FCS je bez Upravnog odbora.

U praksi to znači da FCS nema odluku o budžetu za ovu godinu, što je osnovni preduslov da funkcioniše i posluje, pa samim tim ni mogućnost da raspisuje konkurse koji pomažu realizaciju filmova. Krajnji rezultat ovakve situacije, barem sudeći po sadašnjem stanju stvari, je da će se ove godine malo snimati: filmovi koji bi imali šansu da zahvaljujući novcu FCS-a počnu sa snimanjem neće ga početi, filmovi čije je snimanje u toku moguće je da će ga prekinuti zato što neće dobiti drugi sredstava za nastavak, a isti razlog će zaustaviti i filmove koji su pred postprodukcijom.

Da će se ova bruka prekinuti, odnosno da će Ministarstvo kulture i informisanja izabrati ljude kojima će dopuniti prazna mesta u Upravnom odboru FCS-a, najavljuje se još od početka ove krize. Ali, ne ide.

Po zakonu, dva člana Upravnog odbora treba da budu iz FCS-a. Međutim, niko s kojim je Ministarstvo kulture pregovaralo, nije hteo da prihvati ponudu. Nezvanično se zna da su odbijali zbog Jelene Trivan, predsednice Upravnog odbora, kojoj nije do demokratije.

Drugi razlog zašto Ministarstvo nije izabralo novi Upravni odbor je zato što – ne može.

Jelena Trivan, reditelj Miroslav Lekić i montažer Petar Jakonić koji su još uvek u Upravnom odboru, ne žele da daju ostavke već čekaju da im se završi mandat. Ministarstvo može da izabere novi Upravni odbor tek kad starom istekle mandat. Zašto Ministarstvo nije iskoristilo mogućnost koju ima i raspustilo Upravni odbor, naravno da se ne zna i naravno da se nezvanične priče vezane za tu temu odnose na aprilske parlamentarne izbore.

Mandat im ističe u drugoj polovini aprila. S obzirom da Upravni odbor mora da verifikuje Vlada, i s obzirom da će proći neko vreme dok se nakon aprilskih izbora ne formira nova Vlada, pa još neko vreme dok joj novo Ministarstvo kulture ne predloži na glasanje nov Upravni odbor, pa dok prođu letnji odmori, FCS očekuje da će mu normalno funkcionisanje biti omogućeno tek početkom jeseni.

Da bi filmovi što manje trpeli, FCS je nedavno našao način kako da ipak počne sa raspisivanjem konkursa za finansiranje i sufinansiranje: prebačena je nadležnost za taj deo posla na Ministarstvo – na to se odnose proceduralni razlozi i pribavljanje dokumentacije FCS-a pomenuti na početku ovog teksta.

Gordan Matić, direktor FCS-a, kaže za "Vreme“ da su njihovi pravnici uspeli da "nađu način kako da se raspišu konkursi i bez potpisa Upravnog odbora“, da će ih biti koliko i prošle godine, i da će "uredba Ministarstva koja se čeka, stići početkom nedelje. Čim se reši ta papirologija, konkursi će biti raspisani.“

Povodom Ministarstva kulture i Upravnog odbora FCS-a samo još jedan detalj, nevezan za konkurse i buduće filmove: Goran Marković, Želimir Žilnik i Srđan Dragojević  čije je filmove odbio Upravni odbor na konkursu za eminentne reditelje, žalili su se Ministarstvu. Ministarstvo nije moglo da donese odluku zato što ne postoji Upravni odbor kod koga bi moglo da proveri verodostojnost njihovih argumenata.

"Nije jasno zašto je u našem slučaju Ministarstvu bio važan Upravni odbor, a sad je, povodom novih konkursa, našlo načina kako da ga zaobiđe“, kaže za "Vreme“ Srđan Dragojević. "Da nas nisu odbili, mi ne bismo pokretali proces kod Upravnog suda. Ti procesi traju i po dve godine. Znamo šta to znači po naše filmove.“

Ukratko, da su tri zaostala člana Upravnog odbora dali ostavke, svega ovog ne bi bilo.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu