Vesti

Ljubimac u regionu: Milan Marić u filmu "Toma"

Foto: Aleksandar Kujucev

4. 6. 2022. / 15.45

Domaći film: „Toma“ i „Južni vetar“ bolji od Džejmsa Bonda

Prošle godine, u vreme zatvorenih bioskopa zbog korone i drugih nepovoljnosti, Srbija je bila druga u Evropi po gledanosti domaćih filmova. U regionu srpski filmovi su bili na vrlu gledanosti. U Hrvatskoj, „Toma“ i „Južni vetar“ videlo je više ljudi nego svetske blokbastere

Zatvoreni bioskopi zbog pandemije korone, otežani rad Filmskog centra Srbije zbog nemanja Upravnog odbora, rat u Ukrajini i razne političke nepovoljnosti, nisu omele domaći film da bude nagrađivan i, što je u pomenutim uslovima neobičnije, rekordno gledan ne samo u Srbiji.

U Hrvatskoj, srpski filmovi Toma i Južni vetar prošle godine bili su u vrhu gledanosti, uz Bonda i ostale blokbastere. Premašili su čak i hrvatske filmove.

U oktobru prošle godine tokom prvog vikenda prikazivanja, film Toma reditelja Dragana Bjelogrlića, u Hrvatskoj je  srušio rekord star deset godina filma Parada Srđana Dragojevića iz 2011. godine. Videlo ga je 8035 gledalaca

Nekako istovremeno u Hrvatsku je došao Južni vetar 2 – Ubrzanje Miloša Avramovića i takođe srušio sve rekorde: za mesec i po videlo ga je 113.000 gledalaca, što je apsolutni rekord za srpski film.

U Srbiji i u BiH Tomu je za mesec i po dana videlo 700.000 gledalaca, isto koliko i Južni vetar u regionu.

U Srbiji, udeo domaćih filmova u ukupnoj gledanosti u bioskopima prošle godine bio je 39 odsto. U Evropi, taj procenat je viši jedino u Francuskoj, pa treba istaći da je ovo rekordna gledanost domaćih filmova. Podsetimo da su zbog korone, prošle godine u Srbiji bioskopi otvoreni tek početkom marta.

Od petnaestak realizovanih filmova godišnje, osam stigne do najvećih svetskih festivala, što je takođe veliko postignuće.

Prošle godine, Kelti rediteljke Milice Tomović osvojili su nagradu na najznačajnijoj regionalnoj smotri – Sarajevo film festivalu, a reditelj Stefan Arsenijević je za Banović Strahinju osvojio Gran-pri u Karlovim Varima.

Ovog leta i jeseni naši filmovi će se takmičiti na velikim filmskim smotrama poput Lokarna, Karlovih Vari, Venecije i mnogih drugih.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu