Vesti

Moramo se svakodnevno boriti da izađemo u susret građanima: Karen Donfrid

Foto: AP

25. 4. 2022. / 21.17

Donfrid u Prištini: Fokus na uzajamnom priznanju

U Prištini, na turneji po Zapadnom Balkanu i pred dolazak u Beograd u utorak, Pomoćnica državnog sekretara SAD Karen Donfrid, rekla je da treba intenzivirati napore u dijalogu Beograda i Prištine koji bi trebalo da bude usmeren na uzajamno priznanje. SAD nemaju većeg saveznika od Kosova, rekla je Kosovska predsednica Vjosa Osmani

Pomoćnica državnog sekretara SAD Karen Donfrid i specijani izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se u ponedeljak sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini.

KoSSev je javio da bi, prema njihovoj oceni, dijalog Beograda i Prištine trebalo da se fokusira na uzajamno priznanje.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa Donfrid, Osmani je kazala da su razgovarali o hitnosti dijaloga i potrebi napretka u tom procesu, uvek fokusiranog na uzajamno priznavanje, prenosi Gazeta Express. Dodala je i da je Priština posvećena procesu koji se odvija u Briselu.

"Zahvalni smo na tome što još jednom čujemo da SAD snažno podržavaju naše evroatlantske integracije i teritorijalni suverenitet Kosova. SAD nemaju većeg saveznika od Kosova. Možemo da budemo i mala zemlja, ali uz saradnju sa našim saveznicima možemo imati značajan uticaj“, rekla je kosovska predsednica.

Osmani je takođe izrazila razočarenje zato što, kako kaže, Beograd nije sproveo mnoge sporazume na koje se obavezao u Briselu, "uključujući i to da ukine nelegalne strukture koje nastavljaju da zastrašuju kosovske Srbe“.

Karin Donfrid smatra da Kosovo mora svakodnevno da se bori da izađe u susret svojim građanima i dobije mesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama. Kako prenosi Koha, ona je rekla da to uključuje intenziviranje napora u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, tvrdi, trebalo da bude usmeren na uzajamno priznanje.

"Rat u Ukrajini je pokazao koliko je važno hitno raditi na tome da Kosovo i njegovi susedi nastave sa reformama neophodnim za demokratsku konsolidaciju i njihovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Kosovski mir i napredak, iako su zarađeni uz mnogo truda, ne treba uzimati zdravo za gotovo. Moramo se svakodnevno boriti da izađemo u susret građanima“, rekla je Donfrid.

"KFOR, koji je najveći kontingent NATO-a, glavna je i vidljiva manifestacija naše kontinuirane posvećenosti bezbednosti i stabilnosti Kosova. SAD su ponosne zbog toga što Kosovo možemo nazvati partnerom“, rekla je Donfrid. Karen Donfrid sutra dolazi u Beograd, a zatim će, u okviru turneje po Zapadnom Balkanu, boraviti i  u Albaniji, BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

S.Ć/ FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu