Referendum 2022.

Jednopartijska Skupština Srbije nije legitimna: Dragan Đilas

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

6. 1. 2022. / 10.56

Dragan Đilas: Na referendumu ne treba učestvovati

Koalicija okupljena oko SSP-a, NS-a i DS-a se mahom zalaže za bojkot referenduma o izmenama dela Ustava koji se odnosi na pravosudna pitanja, mada se izraz „bojkot“ striktno izbegava. Takav stav se obrazlaže nelegitimnošću Skupštine koja ga je raspisala, izostankom javne rsprave i brojnim primedbama pravnika

Referendum o promenama dela Ustava koji se odnosi na pravosuđe sa pitanjem "da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ raspisan je 30. novembra prošle godine i biće održan 16. januara. Ponuđeni odgovori su "da“ i "ne“.

Većini građana i dalje nije jasno o čemu su tu zapravo radi i šta im je činiti. Jedan deo aktera na javnoj je sceni poziva birače da izađu na referendum i glasaju "za“, drugi da se izađe i glasa "protiv“, a treći pozivaju na bojkot.

Nakon što je krajem prošle godine izmenjen Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi o ishodu referenduma odlučuje prosta većina bez obzira na izlaznost. Zato je svrsishodnost bojkota upitna.

Stranka slobode i pravde (SSP), Narodna stranka (NS) i Demokratska stranka (DS) koje čine kolaliciju na aprilskim izborima, su protiv održavanja referenduma pod ovakvim uslovima.

Prva je reagovala potpredsednica SSP-a Marinika Tepić koja je na Tviteru napisala da je "taj datum odabran kako bi se bacila u senku godišnjica ubistva Olivera Ivanovića.“

Predsednik SSP-a Dragan Đilas je izjavio da ta stranka ne priznaje legitimitet ove Skupštine, "posebno za tako važne odluke“. On je objasnio da je za promenu Ustava potrebna najpre dvotrećinska većina u parlamentu, a da je on jednopartijski, pa da je odluka zapravo doneta na partijskoj skupštini Srpske napredne stranke i da će zato njihove pristalice pozvati da u tome ne učestvuju. Dodao je da brojni ljudi iz pravosuđa i nevladine organizacije imaju veliki broj primedbi.

Poruka Demokratske stranke je ista, samo malo drugačije formulisana. Predsednik DS-a Zoran Lutovac je rekao da su oni čim je raspisan referendum rekli da će "građane pozvati na protest, a ne na referendum koji je raspisala nelegitimna jednostranačka skupština“.

Rekao je i da ovo nije način da se menja najviši pravni akt zemlje i da se zato ne treba baviti "potpuno nelegitimnim procesom i temom s kojom građani nisu upoznati, niti razumeju o čemu se tu radi, niti razumeju pitanje koje se tu postavlja“, već AleksandromVučićem i političkom kastom koja ga okružuje, to jest uzrocima a ne posledicama "njegove pogubne politike.“

U DS-u ponavljaju da će "pravi referendum“ biti održan 3. aprila kada će građani moći da glasaju za ili protiv  "SNS mafije“.

Kod trećeg partnera tzv. "Novembarske koalicije“ mogli su se čuti različiti stavovi. Šef Narodne stranke Vuk Jeremić naglašava da on neće izaći na referendum.

Potpredsednica NS-a Sanda Rašković Ivić, međutim, smatra da bez obzira na brojne mane, kao što su nedostatak javne rasprave ili monitoringa OEBS-a, na referendum treba izaći i glasati protiv izmena Ustava, "jer je to uvod u druge promene, kao npr. promena preambule koja Kosovo i Metohiju definiše kao deo Srbije”.

Skupštinina NS-a je donela odluku da se "stranka protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe jer nisu u interesu države i građana“. Svojim članovima prepušta  da "slobodno i po sopstvenoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu, ili ne.“

S.Ć./NovaS/Tanjug/Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu