Vesti

Srbija treba da gleda svoje interese: Dragan Đilas

Foto: Tanjug

11. 9. 2022. / 16.30

Dragan Đilas: Potreban je konsenzus o Kosovu

Lista Ujedinjeni će u utorak na sednici Parlamenta predložiti Inicijativu o Kosovu, najavio je lider stranke Sloboda i pravda Dragan Đilas. Što se sankcija Rusiji tiče, smatra da Srbija treba da počne da gleda svoje interese, isto kao što to radi Rusija u odnosu na Srbiju

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas smatra da bi za Srbiju bilo važno da se o temi Kosova napravi široki društveni konsenzus relevantnih političkih faktora i institucija značajnih za srpski narod.

"Konsenzus se može postići na principima poštovanja Ustava, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i spremnosti da srpska strana razgovara sa albanskom stranom o svemu, osim o priznanju nezavisnosti Kosova“, rekao je danas gostujući na TV Prva.

"Građani Srbije očekuju od svojih poslanika jedinstvo po najvažnijim državnim pitanjima, kao što je pitanje Kosova i Metohije“, rekao je, naglasivši da "političari to posebno duguju Srbima koji već 23 godine žive na Kosovu i Metohiji, iako su izloženi pritiscima kako prištinskih vlasti, tako i kriminalnih struktura na severu".

U tom smislu, na sednici Parlamenta u utorak poslanička grupa Ujedinjeni – SSP, PSG, PZP i Sloga predstaviće Inicijativu o dijalogu s Prištinom.

O uvođenju sankcija Rusiji, predočio je da je vreme da Srbija gleda svoje interese, kao što to rade sve druge zemlje, kao uostalom i sama Rusija u odnosu na Srbiju. Takvih primera je puno, rekao je, "od odbijanja uvoza automobila iz Srbije u Rusiju bez carina, pa do toga da Gasprom u Rusiji plaća rudnu rentu na gas i naftu 22 odsto, a u Srbiji tri odsto“.

Interes Srbije je, naglasio je Dragan Đilas, da "izbegne izolaciju od ostatka Evrope, što bi moglo da se desi ako ne uvede određene ekonomske mere prema Rusiji. To bi za posledicu imalo ogroman broj ljudi bez posla i ugrožavanje egzistencije velikog broja porodica.“

S.Ć./ Prva TV

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu