Izbori 2022.

Vlast hoće da izazove nerede: Dragan Đilas

Foto: Rade Prelić/Tanjug

3. 4. 2022. / 20.00

Dragan Đilas: Vlast pozvala navijače da izazovu nerede

U subotu je poslat dopis operativcima MUP-a na terenu da će navijači, „po Đilasovim instrukcijama“, praviti nerede na izborima, rekao je novinarima Dragan Đilas nakon što je glasao. Kaže da će se to desiti ako vide da je izlaznost velika i da gube izbore

Vlast će, ukoliko vidi da je velika izlaznost i da gubi izbore, podstaći navijačke grupe da izazovu nerede i predstaviti ih kao "Đilasovu organizaciju“, upozorio je danas lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas nakon što je glasao.

"To je nastavak aktivnosti koju je započeo ministar policije Aleksandar Vulin kada je izjavio da ima informacije da se sprema upad u državne institucije i rušenje biračkih mesta od strane ljudi koji će, kako je naveo, doći iz inostranstva zajedno sa ovdašnjim navijačkim grupama da pomognu zna se kome", rekao je Đilas.

Novinarima je predočio dopis koji je operativcima na terenu uputio u subotu jedan od čelnika Ministarstva unutrašnjih poslova zadužen za navijačke grupe, u kojem se navodi da će po Đilasovim instrukcijama vođe Partizanovih navijačkih grupa Đorđe Prelić i Vladimir Maljković, navodno izazvati nerede tako što će ulaziti na izborna mesta i lomiti kutije, praviti nerede ispred Skupštine Srbije i drugih institucija, ali i nasilno ući u prostorije Republičke izborne komisije (RIK).

Prema navodima u dopisu, naveo je Đilas, planirano je i angažovanje navijačkih grupa albanske nacionalnosti sa teritorije Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje bi zajedno sa navijačkom grupama Partizana blokirale rad ustanova od vitalnog značaja.

U tom dopisu, koji je Đilas predočio novinarima, piše da su Prelić i Maljković kontaktirali Dobroslava Đalovića iz Beograda, koji se bavi fizičkim obezbeđivanjem beogradski klubova, i od njega zahtevali da im se priključi u organizovanju navijača i remećenju javnog reda i mira na dan izbora.

Dragan Đilas je predočio da je Prelić jedan od osuđenih za ubistvo Brisa Tatona, koji je pušten na slobodu dve godine pre isteka kazne.

Đilas je ukazao i na tvit Vladimira Đukanovića, visokog funkcionera Srpske napredne stranke, "u kome se kaže da postoji ozbiljna indicija da će tokom izbornog dana Đilasovi provokatori izazivati incidente na biračkim mestima sa ciljem da obore izbore ", što je po Đilasu još jedan pokazatelj da bi "vlast, ukoliko vidi da je izlaznost velika i da gubi izbore, preduzela ove aktivnosti".

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu