Dijalog Beograda i Prištine

Brisel: Žozep Borelj i Aleksandar Vučić

Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

19. 8. 2022. / 16.49

Drugi dan pregovora u Briselu: Ishod još uvek neizvestan 

Razgovori se nastavljaju. Na stolu su pitanja registarskih tablica i ulazno/izlaznih dokumenata kao i dalji koraci na postizanju sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova. Beograd je ponudio dva rešenja za pitanja tablica, Kurti je oba odbio. Kosovo je sa svoje ponudilo elemente za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa u čijem središtu je međusobno priznanje 

S.P
Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou nastavljen je i u petak, nakon što prvog dana nije došlo do bilo kakvog kompromisa dve strane. U Briselu se danas i juče razgovara o "svim aktuelnim pitanjima“ – bezbednosnoj situaciji i kako izbeći nove krize, kao i o daljim koracima na postizanju sveobuhvatnog sporazuma. Da se još uvek razgovara, potvrdio je direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković na konferenciji za medije u Beogradu.

On je rekao da se "naporno radi na pronalasku kompromisnih rešenja“, kao i da od danas "kreće trka sa vremenom“, misleći da je ostalo nešto više od deset dana do 1. septembra kada bi Priština trebalo da počne sa implementacijom mera o registarskim tablicama i ulazno/izlaznim dokumentima.

Nakon hvalospeva na račun hrabrosti i posvećenosti predsednika Vučića da očuva srpske interese u Briselu, Petković je rekao da je srpska strana ponudila dva rešenja za pomenute mere.

Kada su u pitanju lične karte, rekao je da je Srbija bila spremna da prihvati obaveze iz sporazuma iz 2011. godine, a koji kaže da će se građanima koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji izdavati ulazno/izlazni dokument pri ulasku na Kosovo, ali da je neprihvatljivo da se takvi dokumenti izdaju za Srbe na severu.

Vučić će sve da objasni

"Niko nema pravo njima (Srbima sa severa) da ukida srpsku ličnu kartu, da se od njih traži da dobiju ovaj dokument sa kojim će se kretati po teritoriji Kosova“, rekao je Petković i posebno naglasio da je ovakav štetan sporazum potpisan za vreme kada je glavni pregovarač bio Borko Stefanović, za vreme "Tadićeve ili Đilasove vlade“.

Što se registarskih tablica tiče, srpska strana insistirala je prema Petkovićevim rečima na izdavanje statusno neutralnih "KS“ tablica za Srbe sa prebivalištem na Kosovu, ali da je to kosovski premijer Aljbin Kurti kategorički odbio. "Kurti je sve odbio, jasno je da u Brisel nije došao da sa nama traži rešenje, već sa nekim drugim razlozima, a o tome će u nedelju da vas podrobno obavesti Vučić“, rekao je Petković i najavio da će se predsednik Srbije obratiti naciji u nedelju u 13:30, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Priština insistira na međusobnom priznanju

Vlada u Prištini saopštila je kasno sinoć da je premijer Kosova Aljbin Kurti ponudio predsedniku Srbije elemente sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma. Tu stoji da je premijer Kosova naglasio da je u središtu ovog sporazuma pitanje međusobnog priznanja. I kosovska strana saopštila je da su teme pregovora bile aktuelna politička i bezbednosna pitanja. Po tim pitanjima kosovski premijer "istakao je značaj zakonitosti i ustavnosti kao garancije mira, bezbednosti i jednakosti za sve građane Kosova, bez razlike“.

Pošto su jučerašnji pregovori završeni bez dogovora, Sjedinjene Američke Države u petak ujutru pozvale su dve strane da nastave da pregovaraju i "efikasno koriste dijalog“. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji posreduje sastanku Kurtija i Vučića saopštio je u četvrtak popodne da dogovora nije bilo, ali da će razgovori biti nastavljeni, "jer međunarodna zajednica ne želi povećanje tenzija u narednom periodu“.

S.P./FoNet/N1 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu