Kultura

Danas ispred Ministarstva kulture: Protest umetnika

Foto: FoNet

20. 6. 2023. / 19.33

Drugi protest umetnika: Ministarka Gojković da podnese ostavku

Protest umetnika NKSS počeo je u podne, a Ministarstvo kulture je oko 15.30 uputilo odgovore koje im je obećalo za prošli četvrtak. Umetnici poručuju Maji Gojković da, ako je nemoćna da utiče na promene, podnese ostavku

Umetnici okupljeni oko Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije protestovali su danas, drugi put ovog meseca, ispred Ministarstva kulture zbog, kako kažu, zloupotrebe javnog budžeta za kulturu i načina na koji se sprovode konkursi, ali i zato što  je rok koji je Ministarstvo odredilo za odgovore postavljene na prvom protestu, istekao u četvrtak 22. juna.

Protest NKSS je počeo u podne, a Ministarstvo kulture je oko 15.30 javnosti uputilo saopštenje s odgovorima koje je obećalo za četvrtak.

Danas, umetnici su blokirali Vlajkovićevu ulicu i sedeli poređani u krug na, kako to nazivaju, protesnom forumu. Okupljeni su okačili i transparente u kojima kritikuju rad Ministarstva, a jednim od njih poručuju: "Za mlade cvonjak a za fantomske organizacije milioni".

Marijana Cvetković iz organizacije Servis za savremeni ples rekla je za N1 da svi rezultati analize konkursa koje je Nezavisna kulturna scena uradila "listom pokazuju koliko se taj budžet namenjen savremenom stvaralaštvu u kulturi zloupotrebljava" i da se finansiraju organizacija i delatnosti koje nemaju nikakve veze s kulturom, već na primer s trgovinom, poljoprivredom.

"Konkurs služi za pranje para i tu je više od 30 projekata tog tipa sa višemilionskim sumama koje je Ministarstvo kulture podržalo kroz konkurs za savremeno stvaralaštvo", naglasila je Cvetković i dodala da Nezavisna kulturna scena traži ostavku ministarke kulture Maje Gojković.

"Ovi fantomski konkursi nam govore da Ministarstvo kulture zloupotrebljava svoju poziciju i da novac namenjen kulturnim radnicima preusmerava u sumnjive projekte i organizacije čije rezultate javnost nikada ne može da vidi", rekla je Cvetković.

Na protestu je rečeno da se budžet za kulturu svake godine smanjuje, da je ove godine je spao na svega 0,67 odsto BDP, što je nedovoljno za rad.

"Imamo ogroman broj projekata koji nije moguće realizovati, čak 107 projekata dobilo je samo 150.000 dinara, a to nije dovoljno ni za jednog čoveka da radi za minimalac. Za sumnjive projekte, organizacija koje nisu registrovane ili se ne bave kulturom, na svim ovim konkursima je dodeljeno 229 miliona dinara. Na teritoriji Beograda ima više od 50 sumnjivih projekata pa bi tužilaštvo trebalo da reaguje“, rečeno je na skupu.

Povod odgovoru Ministarstva, zakasnelom, su "insinuacije iznete na okupljanju ispred Ministarstva kulture i niza uvreda na račun rada ministra kulture Maje Gojković“.

Odgovor, zakasneli, Ministarstva kulture konkretan je samo u delovima koji se odnose na budžet.

"Ministarstvo kulture istine radi ističe da putem brojnih konkursa koje raspisuje u oblastima savremenog stvaralaštva i međunarodne saradnje, kao i drugim aktivnostima pruža punu podršku funkcionisanju svih segmenata kulture, podjednako budžetskim korisnicima i umetnicima i organizacijama iz civilnog sektora. Ovom prilikom ukazujemo i da opredeljivanje sredstava po osnovu konkursa nije rezervisano unapred ni za jednog učesnika, niti postoji višegodišnja ‘VIP karta’ za stalne dobitnike novca građana Srbije“, navodi se u saopštenju.“

Navode da je samo u poslednje tri godine, na konkursima u oblasti savremenog stvaralaštva i međunarodne saradnje, pojedinci i organizacije iz civilnog sektora dobili 61 odsto svih sredstava, kao i da je za projekte nezavisnih korisnika izdvojeno 55 odsto od ukupnog budžeta.

Ministarstvo kulture dalje navodi da u ovoj godini na konkursima Ministarstva u oblasti savremenog stvaralaštva projekti civilnog sektora su podržani sa 65 odsto ukupnog iznosa namenjenog za sve konkurse u oblasti savremenog stvaralaštva.

Iz Ministarstva takođe napominju da su članove konkursnih komisija predložili iz redova istaknutih kulturnih poslenika u svojim oblastima, da su komisije bile autonomne u odlučivanju, a njihove odluke donete u skladu sa jasnim i precizno definisanim kriterijumima i uslovima konkursa.

U tom smislu, "ne može govoriti o izostanku brige, imajući u vidu da je Ministarstvo i u proteklim godinama i u aktuelnoj, značajno podržavalo i podržava aktivnosti celokupnog nevladinog sektora, koji je svakako važan i dragoceni deo srpske i međunarodne kulturne scene, posebno kada se ima u vidu da je u Srbiji registrovano više od 2.000 subjekata iz nevladinog sektora u oblasti kulture, od kojih je njih oko 100 članova Asocijacije NKSS.“

Ma kraju saopštenja se kaže da "sigurno ne mogu biti uvažene one sugestije koje su u suprotnosti sa važećim zakonskim procedurama koje su uređene Zakonom o kulturi, koji je u primeni počev od 2009. godine, kao i zakonima koji uređuju postupke pripreme donošenja i izvršenja budžeta Republike Srbije, kao što su Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o budžetu Republike Srbije“.

Nakon protesta, NKSS predstavila je medijima rezultate analize konkursa.

"Povodom navoda ministarke Gojković da je ona sistemski nemoćna da utiče na promene, jer je blokiraju Ministarstvo finansija i Ministarstvo za rad i boračka pitanja, i da je nemoguće unapređenje konkursnih procedura, pozivamo je da podnese ostavku i da šansu nekome ko je spreman da deluje u okviru svojih nadležnosti, a u interesu sektora koji vodi“, predloženo je na kraju ovog sastanka.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu