Pravosuđe

Narodna Skupština: Zakletva sudija

Foto: FoNet

1. 3. 2023. / 11.18

Društvo sudija Srbije: Nezakonito oduzimanje predmeta zamenicima javnih tužilaca

Nedavno usvojeni pravosudni zakoni ne dozvoljavaju neopravdano odstupanje od godišnjeg rasporeda, oduzimanje predmeta, kao ni raspoređivanje tužilaca u druga odeljenja

Društvo sudija Srbije izrazilo je danas uverenje da će novim zakonskim rešenjima biti otklonjena i onemogućena samovolja, proizvoljnost i pristrasnost u donošenju odluka glavnih javnih tužilaca o raspoređivanju nosilaca pravosudnih funkcija u pojedina odeljenja, odnosno pravne oblasti.

Društvo sudija očekuje hitnu i odgovarajuću reakciju Državnog veća tužilaca čija je ustavna svrha da štiti samostalnost nosilaca javnotužilačke funkcije povodom nedavne izmene godišnjeg rasporeda poslova za 2023. godinu kojom su zamenice Višeg javnog tužioca u Beogradu raspoređene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u prvostepeno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u trenutku hapšenja osumnjičenih u predmetima visoke korupcije vezane za JP "EPS".

U saopštenju se ukazuje da je dosadašnji pravni okvir "dozvoljavao" da dođe do takvih situacija, što je bio jedan od razloga zbog kojih je bilo potrebno izmeniti tužilačke zakone. Nedavno usvojeni pravosudni zakoni ne dozvoljavaju više neopravdano odstupanje od godišnjeg rasporeda, oduzimanje predmeta, raspoređivanje tužilaca u druga odeljenja, a ukoliko bi do toga ipak došlo obezbeđuju javnim tužiocima delotvornu pravnu zaštitu, navodi se u saopštenju.

Primena novih pravosudnih zakona od 9. februara, u skladu sa prelaznim i završnim odredbama tih zakona, počeće tek po konstituisanju novih pravosudnih saveta i time će se stvoriti klima u kojoj će svaki tužilac moći da obavlja svoj poziv u punom kapacitetu, samostalno i odgovorno, u skladu sa svojim ličnim i profesionalnim integritetom, znanjem i sposobnostima, a u najboljem interesu građana.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu