Biciklizam

Kako u gradu s biciklom: Trg Republike u Beogradu

Foto: Tanjug

19. 2. 2023. / 15.49

Državna revizorska institucija: Srbija bez Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima

Tek nekoliko gradova u Srbiji ima više od deset kilometara staza namenjenih svakodnevnom biciklističkom saobraćaju. Beograd i Novi Sad imaju trećinu manje biciklističkih staza od planiranih. Ove godine poginulo je već osam biciklista. DRI kaže da infrastruktura u Srbiji nije prilagođena biciklistima

Od početka pandemije korona virusa u Evropi je izgrađeno 2.300 kilometara novih biciklističkih staza, a ukupne investicije u tu infrastrukturu bile su veće od jedne milijarde, piše BBC a prenosi Nova ekonomija.

U izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) piše da u Srbiji infrastruktura nije prilagođena biciklistima – ne postoje biciklističke staze, niti trake za bicikliste, saobraćajna signalizacija, uređena parkirališta.

Tek nekoliko gradova u Srbiji ima više od deset kilometara staza namenjenih svakodnevnom biciklističkom saobraćaju.

Beograd ima 101 kilometar izgrađenih biciklističkih staza (na lokalnim i državnim putevima), a Novi Sad 103 kilometara, što je trećina od planiranog. Subotica ima 37 kilometara, Sombor 28 kilometara., i to bi otprilike bilo sve.

Saobraćajna infrastruktura je jedan od ključnih problema bezbednosti biciklista u Srbiji: od 2016. do 2020, poginulo je 250 biciklista a 7.429 je povređeno. Naredne, 2021. godine poginulo ih je 48, što je 17 odsto više nego prethodne. Od početka ove godine poginulo je osmoro biciklista, što je dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine, a takođe je povećan i broj povređenih biciklista

DRI navodi da u Srbiji ne postoji jedinstveni rukovodeći dokument koji se sveobuhvatno bavi principima biciklističkog saobraćaja, daje smernice za njegov razvoj ili postavlja konkretne ciljeve.

Takođe, piše u izveštaju, za period nakon 2021. nije doneta Strategija bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije.

DRI navodi i da je izgradnja biciklističkih staza uz državni put kroz naselje obavezujuća za jedinice lokalne samouprave, ali da je do sada je na teritoriji Srbije ukupno izgrađeno 184 kilometara, što iznosi oko 6 odsto dužine državnih puteva.

Prema podacima u izveštaju, Novi Sad je uz državne puteve izgradio 38 kilometara biciklističke staze, Zrenjanjnin  21,2 kilometara, a na trećem mestu je Grad Subotica sa 18,2 kilometara izgrađene staze uz državne puteve.

Kako piše u izveštaju, Ministarstvo građevine, kao ni gradovi Beograd i Novi Sad, kako se objašnjava, nisu doneli, odnosno uskladili sa Zakonom o putevima, sve propise od značaja za planiranje izgradnje biciklističkih staza koje čine sastavni element javnih puteva.

Ministarstvo građevine nije donelo podzakonski akt koji bliže propisuje elemente koje javni put mora da obuhvat i akt kojim se bliže uređuju uslovi i način projektovanja i tehnički uslovi izgradnje i rekonstrukcije javnih puteva – niti je započelo aktivnost na stvaranju zakonskog osnova za pripremu pravilnika ili tehničkog uputstva o projektovanju biciklističke infrastrukture, piše u izveštaju.

S.Ć./Nova Ekonomija

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu