Ekonomija

Foto: Ministarstvo finansija

11. 2. 2023. / 1.02

Državne investicije: Zašto je nacionalni stadion sada najvažniji

Ministar Mali je najavio početak gradnje nacionalnog stadiona, a ministar Momirović ga reklamira kao deo Ekspoa 2027 koji će biti važniji od obilaznice, brze pruge i Beograda na vodi. Ponašaju se kao da ih Fiskalni savet nije upozorio da to tako ne može. „Zajedno“ traži da Parlament zbog ovoga pokretne Anketni odbor

Ministar finansija Siniša Mali najavio je pre desetak dana da će za nekoliko nedelja početi radovi na izgradnji nacionalnog stadiona.

"Potpisali smo ugovor za infrastrukturu, bukvalno se sada prave kampovi za radnike i radovi kreću u narednih nekoliko nedelja“, rekao je.

Onda je u četvrtak Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio da će budući kompleks EKSPO 2027. gde će se nalaziti Nacionalni stadion, biti prava revolucija na polju nekretnina Beograda, i da će biti važniji od obilaznice oko Beograda, Beograda na vodi i brze pruge Beograd-Novi Sad.

Da li su uzete u obzir primedbe Fiskalnog saveta u vezi nacionalnog stadiona, nisu objasnili, kao ni druge nejasnoće vezane za najavljeni kompleks EKSPO 2027.

Naime, ocenjujući budžet za ovu godinu, Fiskalni savet je naveo da će izgradnja Nacionalnog stadiona "samo ove godine koštati oko 65 miliona evra, a da poreskim obveznicima nije javno pokazana njegova ekonomska isplativost. Projekte iz sporta niti bilo koje druge oblasti ne bi trebalo automatski izbaciti sa liste prioriteta, ali bi njihovo prisustvo u budžetu trebalo potkrepiti studijama koje pokazuju da su baš oni najpotrebniji, što predviđa i zakonska regulativa“.

Ove studije još uvek nisu objavljene, ukazuje Fiskalni savet.

Zatim, stranka "Zajedno“ zahteva da se pokrene Anketni odbor u Skupštini Srbije gde će ministri Siniša Mali i Goran Vesić, i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić objasniti zašto je plan preseljenja Sajma u Surčin prioritetan.

Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke "Zajedno“ kaže da će planirani "Ekspo 2027“ sa naseljem i hotelima "građane Srbije koštati više od milijardu evra“, da "i sajam i stadion već postoje“, i podseća da je "Fiskalni savet tražio razrešenje projekta“.

"U situaciji kada grcamo u dugovima na razne načine, država uzima kredit i pozajmljuje se. Mi ćemo da plaćamo taj kredit", smatra Zelenović.

Kompleks Ekspo 2027, u kome je predviđen nacionalni stadion  i prateći smeštajni, komercijalni kapaciteti i izložbeni prostor, prostiraće se na oko 167 hektara, piše u Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona, koja stupa na snagu u četvrtak.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će nacionalni stadion koštati 250 miliona evra. Sabiranjem kredita koji su odobreni u vezi stadiona, ekonomski stručnjaci su došli do 900 miliona evra.

Poslanik opozicione stranke Zajedno u Skupštini Srbije Đorđe Miketić, rekao je da ta stranka ima dojavu da će se rušiti Beogradski sajam i preseliti na njivu u Surčinu, i podsetio da je deo parkinga Sajma već prebačen "Beogradu na vodi.

S.Ć./N1/Nova ekonomija

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu