Nova ministarka

Foto: Nebojša Babić

23. 10. 2022. / 14.12

Dubravka Đedović Negre: Mogla je da bude na čelu i nekog drugog resora

Beograđanka rodom, ima zavidno obrazovanje u ekonomiji i menadžmentu o čemu ima dokaze diploma univerziteta u Italiji i Americi. Radila je na finansiranju projekata u zemljama regiona Zapadnog Balkana, i Evropske investicione banke u Srbiji. Zna četiri jezika

Dubravka Đedović Negre, naslednica Zorane Mihajlović na ministarskom mestu energetike, novo je ime na srpskoj političkoj sceni.

Prethodnih deset meseci, Dubravka Đedović Negre bila je član IO Komercijalne banke, gde je došla nakon pet godina u Regionalnom predstavništvu Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, gde je bila direktor.

Komercijalna banka je istakla njeno “bogato međunarodno iskustvo finansiranja velikih korporacija, investicija i projekata iz oblasti transporta, energetike, telekomunikacija, inovacija, zdravstva i drugih industrija, ali i iskustvo u finansiranju malih i srednjih preduzeća, koja su stub nacionalne privrede”.

Rođena je u Beogradu, roditelji su joj bili inženjeri, otac je imao dve diplome. O njemu je Negre rekla da je bio jedan od prvih koji je u staroj Jugoslaviji radio na istraživanju nafte sa partnerima iz Amerike, i jedan od prvih koji je u socijalizmu započeo preduzetnički biznis.

U Beogradu je završila Ekonomski fakultet, magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi menadžmenta u Los Anđelesu.

Da će otići u Ameriku znala je još u detinjstvu, pa je zato postdiplomske studije menadžmenta završila na UCLA .

Poslovnu karijeru je počela kao TV producent na CNN International gde je između ostalog, organizovala izveštavanje iz Avganistana. Zbog toga, u svakom intervjuu naglašava da su joj važni mediji.

Nakon toga, radila je na finansiranju projekata u zemljama regiona Zapadnog Balkana, potom bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u Srbiji od 2008. do 2012, a u Beograd se iz Luksemburga vratila kao lider EIB u Srbiji.

Udata je za bivšeg ragbistu i triatlonca Kristofa, odgajila je dve devojčice i u tom braku dobila dvoje dece.

Dubravka Đedović Negre govori engleski, francuski, italijanski i ruski jezik.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu