Vesti

Jedan od velikih dužnika:: Tramvaj GSP

Foto: Tanjug

1. 7. 2022. / 11.47

Dugovi EPS i GSP: Ko će to da plati

EPS je za za tri meseca ove godine zabeležila gubitak od 29,8 milijardi dinara, a GSP Beograd samo dobavljačima duguje 5,6 milijardi dinara. Odgovorni su čelnici ovih institucija

Od jutros su obelodanjeni dugovi dve kompanije bitne po državu: Elektroprivreda Srbije (EPS) je za tri meseca ove godine zabeležila gubitak od 29,8 milijardi dinara ili oko 250 miliona evra, a Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd na dan 31. maj duguje dobavljačima 5,6 milijardi dinara.

Prva informacija je iz izveštaja EPS o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja, a izvor druge je Centar za lokalnu samoupravu.

Dug GSP uključuje 400 miliona dinara koje treba platiti u zakonskom roku, a 5,2 milijarde dinara su kašnjenja izvan tog roka.

Centar za lokalnu samoupravu zahteva hitnu smenu generalnog direktora Radiše Momčiloviča, kao i finansijskog direktora Dejana Krstovića, zbog katastrofalnog poslovanja tog ključnog gradskog javnog preduzeća, dodaje se u saopštenju.

Navedeni gubitak EPS-a je rezultat onog iz 2021. godine od 13,2 milijarde dinara. U izveštaju se navodi da EPS nije dobijao subvencije države, ali se zato zaduživao, tako da je zato u prvom kvartalu ove godine 165,7 milijardi dinara.

U četvrtom kvartalu 2021. godine EPS je uvezao struju 1.224 gigavat sati električne energije, koju je platio 289,7 miliona evra ili 278,7 miliona evra više nego što je bilo planirano. U prvom kvartalu ove godine uvoz je povećan na 1.645 gigavat sati po ceni od 219,29 evra po megavat satu, što je plaćeno 360 miliona evra.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović smatra da je to posledica "jedne ozbiljne neorganizovanosti u prethodnim godinama“.

U Intervjuu TV Insajder, u četvrtak, podsetila je da je zbog toga podnela krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića bivšeg v.d. direktora EPS-a još polovinom aprila, ali da se tim povodom još uvek ništa nije desilo. Mihajlović veruje da su u toku ispitivanja činjenica iz tužbe, kojoj se tvrdi da je Grčić nesavesnim postupanjem i prekoračenjem ovlašćenja naneo državi štetu od preko 500.000.000 evra, i ugrozio je njen bezbednosti sistem.

S.Ć./FoNet/Insajder

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu