Srbija protiv nasilja

Foto: FoNet

26. 8. 2023. / 21.20

Dva protesta u Beogradu: Kako smo došli do ovog trenutka

Sedamnaesta šetnja, brojnija nego nekoliko prethodnih, sa istim zahtevima i bez reakcije vlasti. Blokada mosta Gazela je jedini način da se izmeni Zakon o planiranju i izgradnji, rekli su protestanti

Kao što se zna, danas se u Beogradu protestuje na dva mesta: 17. protesna šetnja "Srbija protiv nasilja“ je završena, a blokada mosta Gazela trajaće još jedan sat.

Tema današnje šetnje bila je mediji i prosveta. Građani su krenuli kao i uvek od Doma Narodne skupštine ka Radio televiziji Srbije (RTS) i sedištu Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Senka Jankov, profesorka Zrenjaninske gimnazije koja je svojevremeno suspendovana zbog pozivanja na protest, istakla je ispred RTS-a da ovo društvo ne može krenuti napred, dok se stvari ne nazovu pravim imenom i dok se ne resetuje pravna država.

Foto: FoNet

"Pitali smo se kako smo došli do ovog trenutka, kako je moguće da 17 nedelja ova vlast negira bazične zahteve za ozdravljenje ovog društva? Odgovor se nalazi tamo gde je sve počelo, a to je u prosveti", rekla je Jankov.

Apsolventkinja FPN Milica Kostin obratila se ispred REM i rekla da "smo zajedno u ovome i nikada nećemo stati".

Foto: FoNet

"Da, ja sam studentkinja, ali sam isto i aktivistkinja i feministkinja, jedno ne isključuje drugo. Kao studenti susrećemo se sa raznim problemima", rekla je ona. Kao probleme studiranja u Srbiji  navela je i cene u menzama, cene školarina, cene stanarina…

"Odgovora zašto je to tako – nema. Studenti su primorani da rade dok studiraju, obrazovanje nam nije jedina obaveza. Ukoliko neko mora da radi osam sati, kako je moguće da ne postoji pojava takozvanih večitih studenata", upitala je ona.

"REM mora na remont", jedan je od transparenata na večerašnjem skupu. Pojedini građani nosili su i kartonske slike predsednika Srbije Aleksandra Vučića, članova Vlade Srbije Gorana Vesića, Siniše Malog i Darije Kisić Tepavčević u zatvorskim odelima.

Na današnjem protestu bilo je više ljudi nego na nekoliko prethodnih.

Među protestantima bili su i glumci Svetlana Ceca Bojković i Milan Caci Mihailović.

Ni jedan od zahteva protestanata, a to su  ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Heppy i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i rukovodstva RTS i Saveta REM-a, nisu ispunjeni.

Foto: FoNet

Blokadu auto-puta na mostu Gazela organizuje Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS). Blokada je počela u 14 časova i, u ovom momentu, deluje da će trajati koliko je i najavljeno do 22 časa.

Saobraćaj je zaustavljen u oba smera, propuštana su vozila hitne pomoći i automobile u kojima su deca.

SEOS ovom osmočasovnom blokadom traži da se razmatra narodna inicijativa kojom bi se van snage stavile izmene Zakona o planiranju i izgradnji, jer će one omogućiti "otimanje privatne svojine".

Nebojša Petković iz SEOS i Udruženja "Ne damo Jadar" rekao je za N1 da prema tom zakonu vlasnik zemljišta nema nikakva prava, nije stranka u postupku.

"Ako nekom zapadne za oko neka parcela, ako neko bude hteo da gradi, ako to država proglasi kao nacionalni interes jednostavno će neko da se u katastru upiše kao suvlasnik sa vama ili da preparceliše i jedan deo uzme za sebe. Vi nemate pravo na žalbu, vi morate da pratite Službeni glasnik da biste znali da li je vaša imovina i dalje vaša", rekao je Petković.

On je istakao da su sve institucionalne mere preduzeli i da im je blokada jedino ostala.

"Srbija protiv nasilja“ nije se pridružila ljudima koji su blokirali most Gazela.

Na pitanje zbog čega se organizuju dva protesta u istom danu bez zajedničke koordinacije, Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno kaže za Danas da se na sastancima organizacije protesta Srbija protiv nasilja "nije specifično pričalo o litijumu“, ko i da "protest koji traje već četiri meseca i ima svoju formu, ne može biti lako izmenjen, o čemu govore iskustva prethodnih serija protesta. Pozivam i sve građane da dođu. Ova borba je zajednička“, rekla je.

S.Ć./FoNet/Danas/NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu