Svet

Predsednik Bajden za govornicom UN

Foto; AP

19. 9. 2023. / 20.48

Džo Bajden: Samo je Rusija odgovorna za rat

„Ako dozvolimo da Ukrajina bude podeljena, da li je nezavisnost bilo koje nacije bezbedna?“ rekao je danas predsednik SAD na zasedanju UN

"Samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat. I samo Rusija ima moć da ga završi momentalno”, poručio je predsednik Amerike Džo Bajden u današnjem obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

"Rusija veruje da će se svet iscrpeti i dozvoliti joj da uništava Ukrajinu bez posledica“, rekao je Bajden u govoru. "Ako dozvolimo da Ukrajina bude podeljena, da li je nezavisnost bilo koje nacije bezbedna?“

Bajden je pozdravljen aplauzom kada je rekao da će Amerika i njeni saveznici stajati uz Ukrajinu dok se bori za slobodu.

Bajden je istakao i da ruska agresija na Ukrajinu i okupacija dela teritorije te države predstavlja kršenje Povelje UN i glavnog principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Govoreći o odnosu Amerike i Kine, Bajden je istakao da Vašington želi da se ponaša razumno i odgovorno.

“Želim da budem jasan i konzistentan. Želimo da se na odgovoran način odnosimo prema nadmetanju naše dve zemlje, tako da ono ne preraste u sukob”, istakao je on.

Bajden je govorio i o klimatskim promenama, rekavši da najnovije ekstremni vremenski događaji ukazujuna potencijalnu pretnju celom čovečanstvu.

“Od prvog dan moje administracije, SAD na klimatske promene gledaju kao na egzistencijalnu pretnju, ne samo za nas, već za čovečanstvo”, naveo je.

Raspravi na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prisustvovaće više od 140 svetskih lidera, pa i ukrajinski šef države Volodimir Zelenski koji je doputovao u Njujork.

Zelenski u sedištu svetske organizacije govori prvi put od kada je Rusija započela vojnu agresiju na Ukrajinu februara 2022.

Aleksandar Vučić će se obratiti Generalnoj skupštini u četvrtak, rekao je da će snažno štititi interese Srbije.

Danas je rekao da je do sad imao sastanke sa gotovo svim evropskim liderima, osim sa Đorđom Meloni.

Rekao je i da je do sada najduži sastanak imao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

O dosadašnjim govornicima na zasedanju UN, Aleksandar Vučić je rekao da se iz izlaganja lidera moglo videti "da postoje potpuno različita viđenje sveta, prvi put je predsednik Brazila dobio veći aplauz od predsednika SAD“, rekao je Vučić.

S.Ć./VoA/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu