Vesti

Pravo na dostojanstvenu starost: Penzioneri u Srbiji

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

17. 3. 2022. / 13.42

Penzioneri u Srbiji: Život sa 20.000 dinara mesečno

Ivica Dačić u predizbornim govorima priča o penzionerima kakvi ne postoje u Srbiji. Prošle godine je njih oko 600.000 primalo penziju manju od 20.000 dinara. Pritužbe koje su prošle godine stigle u Kancelariju poverenika za zaštitu ravnopravnosti a odnose se na diskriminaciju po osnovu starosti su na drugom mestu

Svi moraju da imaju pravo na dostojanstvenu starost, poručio je u utorak u Kikindi predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić na predizbornom skupu i podsetio da su "zbog raznih privatizacija i svega ostalog sprovedenog posle 5. oktobra“ mnogi ostali bez prava na penziju.

Tokom istog tog perioda u kome je Ivica Dačić predsedavao Narodnom skupštinom, oko 600.000 penzionera primalo je penziju manju od 20.000 dinara. Taj broj ne uključuje one koji uopšte nemaju penziju. Takođe, 8 odsto muškaraca starijih od 65 godina i 17 odsto žena nije ostvarilo nikakvu finansijsku sigurnost u starosti.

Siromaštvo i loše zdravlje glavna su prepreka blagostanja starijih, zaključak je vebinara  "Diskriminacija starijih i Agenda 2030“ održanog u utorak. Prema izveštaju Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti u prošloj godini, a to je godina u kojoj je Dačić bio predsednik Narodne skupštine, pritužbe koje se odnose na diskriminaciju po osnovu starosnog doba su na drugom mestu. Ili, još plastičnije, trećina od ukupnog broja pritužbi odnosi ser na starije od 60 godina.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je neretko prisutna i višestruka diskriminacija starijih žena i to u gotovo svim oblastima javne vlasti, penzionog i socijalnog osiguranja, rada i zapošljavanja, imovinskih prava, stanovanja, obrazovanja.

Poručila je da treba razbiti medijsku sliku kojom se stariji predstavljaju kao stari, bolesni, tužni i bez kapaciteta.

Na vebinaru je ukazano i da penzioneri ne mogu da se zaposle, a kad se zaposle, diskriminisani su i manje plaćeni, pošto već imaju penziju. Šef kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji Borka Jeremić rekla je da će taj fond pružiti podršku Vladi Srbije u aktivnostima na unapređenju položaja starijih ljudi.

Za sad, penzioneri su bitni državi uglavnom kako bi država i predsednik pokazali da brinu za sve ljude pa i najstarije, te im poklanjaju bespovratnu novčanu pomoć pred izbore, paket potrepština kad je počela pandemijai zatvaraju ih u kuće ne bi li ih zaštitili od bolesti. Osim Srbije, ovakav način brige prema penzionerima ne sprovodi ni jedna evropska država.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnvene vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu