Vesti

Vođe srpskog sveta: Milorad Dodik prima odlikovanje od Aleksandra Vučića

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

17. 2. 2022. / 16.37

EP za sankcije protiv Dodika: Mere protiv zamenika lidera  srpskog sveta

Evropski parlament usvojio je u četvrtak 17. februara amandman trojice poslanika na godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove, koji poziva na sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegocine Miloradu Dodiku. Posle američkih sankcija ovo nije nimalo prijatno za Dodika, ali ni za Aleksandra Vučića

U amandmanu poslanika Pedra Markesa, Tonina Picule i Tijsa Rojtena, za koga su glasala 504 od 751 evropska poslanika, stoji da Evropska unija oštro osuđuje "neustavne, secesionističke poteze vlasti Republike Srpske koje imaju za cilj kreiranje paralelnih institucija za lekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu i bezbednost“, objavila je TV N1 Sarajevo.

"Stvaranje takvih institucija oslabile bi državne strukture BiH i postale egzistencijalna pretnja njenom državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu", stoji u tekstu amandmana koji je na svom Tviter nalogu objavio jedan od podnosilaca, Tijs Rojten.

I dalje: "EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih spoljnih smetnji i poziva Savet da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

Poruka za Vučića

Nakon sankcija Sjedinjenih Američkih Država Dodiku tako prete i evropske sankcije. Amabasadori zapadnih zemalja već su  odbili da učestvuju na ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije 15. februara, zbog toga što su na nju zajednički pozvale Republika Srbija i Republika Srpska, a i zato što je na njoj centralnu ulogu imao i Dodik. On je ponovo iskoristio priliku da govori o tome da je RS deo Srbije, a ne BiH.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Dodik su nabusito reagovali na protestni čin zapadnih ambasadora u Srbiji. Za obojicu autoritarnih političara i predvodnika politike "srpskog sveta“ situacija, međutim, nije prijatna. Sankcije protiv Dodika, pogotovu ako ih sprovede i EU, direktno se tiču i Vučića sa kojim se lider RS sreće, veća, nastupa i fotografiše svako malo demonstrirajući da Srbi iz RS doživljavaju Srbiju, a ne Bosnu, kao svoju državu. Pitanje odnosa Beograda prema RS svakako će imati svoje mesto uizbornoj kampanji.

Američke sankcije

Na američke sankcije Dodik je regaovao podrugljivo. Ipak, kako je "Vreme“ pisalo, uprkos vickastom izrugivanju pre svega američkih i nemačkih zvaničnika, sankcije SAD Miloradu Dodiku nisu nimalo prijatne. Jer, teško da će samo na njima ostati, a mogu da se tumače i kao poruka Aleksandru Vučiću da će morati da bira između Dodika i blagonaklonosti Amerike.

Kada je ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nagovestila da će SAD  objaviti sankcije osobama  iz Bosne i Hercegovine,  srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik  ju  je nazvao "političkim nedonoščetom“,  kao nekada Tomislava  Nikolića i Aleksandra Vučića.

Ti stranci pojma nemaju

Sankcije su dugo najavljivane  i  sam Dodik je  lično bio upoznat  sa onim što bi moglo da ga snađe.  Nedavno se divio sopstvenoj  moći  i smejao  tome što se "jedna  moćna Amerika obračunava sa jednim  malim Dodikom“.

U  prvi mah  je,  po objavljivanju  "besmislenih“ sankcija,  ostao začuđujuće  bez  suvislog  komentara. Ipak  je sazvao  hitan sastanak  Izvršnog  komiteta SNSD-a  kako  bi  zbijali  šale na račun Amerike, o sankcijama obavestili  Aleksandra Vučića ( o čemu  je  ovaj  bio odavno  obavešten)   i  nastavili  da  slave  u  kafani.

Iako su  mu sankcije "besmislene“ i znače  udar "Muslimana i SAD na Republiku Srpsku“,  Dodik je pokazao  očite znake  nervoze i  nije propustio priliku da izvređa  strance u Bosni koji  "pojma  nemaju“ , na čelu sa Visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

J.H./red/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu