Vesti

Kako Severnu Makedoniju približiti EU: Današnja press konferencija u Luksemburgu

Foto: Evropska Unija

21. 6. 2022. / 18.49

EU: Borba za ukidanje bugarskog veta do poslednjeg dana

Francusko predsedavanje traje do kraja juna, a odluka da li će se posle dve godine prevazići bugarski veto za Severnu Makedoniju i Albaniju još uvek nije poznata. Za otvaranje pregovora lideri EU će se boriti do poslednjeg dana. Situaciju dodatno komplikuje politička kriza u Sofiji. Raspravlja se i glasa o nepoverenju vladi premijera Kirila Petkova

S.P
Ni posle sastanka Saveta za opšte poslove (GAC), pri Savetu EU, nije poznato da li će u junu biti otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Te dve zemlje davno su ispunile kriterijume, ali Bugarska već dve godine uspešno blokira nastavak njihovih evropskih integracija zbog identitetskih zahteva prema Severnoj Makedoniji. 

Nakon sastanka u Luksemburgu u utorak, na konferenciji za novinare rečeno je da je tema debate bila i mogućnost da se sa Skopljem i Tiranom otvore pregovori o pristupanju. Poručeno je da će lideri EU pokušati da ukinu bugarski veto do poslednjeg dana francuskog predsedavanja, ali nikakve garancije nisu date.

Predlog Pariza je da se zadrže zahtevi Bugarske, ali da se implementiraju tokom pregovora o pristupanju. Garant te implementacije bila bi EU. To bi praktično značilo da se bilateralna pitanja unose u pregovarački okvir za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Bugarski zahtevi podrazumevaju da Bugari kao narod budu uključeni u Ustav Severne Makedonije kao jednu od konstitutivnih grupa, kako bi njihova prava bila dodatno zaštićena, kao i potpuno sprovođenje Sporazuma o prijateljstvu između dve države.

U Severnoj Makedoniji nisu sasvim zadovoljni francuskim predlogom, jer se veruje da on opravdava ozbiljne presedane koji mogu dodatno da zakomplikuju proces proširenja.

Dva dana pre današnjeg susreta, predsednik Bugarske Rumen Radev prokomentarisao je predlog Francuza i zaključio da je on takav da bi bugarski parlament mogao da ga prihvati "jer u dovoljnoj meri brani bugarske interese“.

Međutim, bugarski parlament ovih dana ima preča posla. Ponovo je u jeku još jedna od političkih kriza u Bugarskoj, nakon što je populistička partija "Ima takav narod“ napustila vladajuću većinu. Slavi Trifonov, lider te stranke, vladu je napustio navodno zbog toga što premijer Kiril Petkov planira da ukine bugarski veto i zaobiđe volju koalicije.

Ipak, utisak je da je Trifonov iskoristio pitanje Severne Makedonije kako bi se išlo na nove izbore o čemu govori i činjenica da će se u bugarskom Sobranju u sredu glasati o poverenju Vladi premijera Kirila Petkova. S obzirom da već osam poslanika partija "Ima takav narod“ neće glasati za opoziv Petkova, do pada Vlade moguće da neće ni doći.

Bugarska je do sada u tri navrata, bez obzira na veliki pritisak Evropske unije, uspešno blokirala otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom. Dok EU potencijalno propušta još jednu šansu da ispuni svoje obećanje u ovom regionu, "otvoreni Balkanci“ razgovarali su o tome da li da uopšte prisustvuju sastanku sa šefovima država i vlada EU u Briselu 23. juna. Odluku o tome saopštiće sutra.

S.P./ European Western Balkans

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu