Izbeglice

Foto: Michael Gaida on Pixabay

26. 10. 2022. / 18.37

EU i Zapadni Balkan: Preko 39 miliona evra za zaustavljanje izbeglica 

Sa novcem iz Evropske unije Srbija treba da postane još efikasnija u zausavljanju migranata. U tu svrhu će iz EU stići specijalizovana oprema: mobilni sistemi za nadzor, bespilotne letelice, biometrijski uređaji. Dobiće srpska granična policija i odgovarajuću obuku i podršku za uspostavljanje i operacionalizaciju nacionalnih koordinacionih centara

S.P
Evropska komisija usvojila je preporuku Saveta EU da odobri otvaranje pregovora o unapređenim sporazumima o statusu Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) sa četiri države Zapadnog Balkana, kao i novi paket pomoći od 39,2 miliona evra za jačanje upravljanja granicama u regionu, objavila je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Kako su pojasnili iz EEAS-a, odobrenje se odnosi na granice između EU i Albanije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Cilj je da se predviđenom finansiskom pomoći ojačaju kapaciteti ovih zemalja u upravljanju migracijama, borbi protiv krijumčarenja i obezbeđivanju bezbednosti.

EU će obezbediti specijalizovanu opremu za nadzor granica: mobilne sisteme za nadzor, bespilotne letelice, biometrijske uređaje. Pružiće EU i obuku i podršku za uspostavljanje i operacionalizaciju nacionalnih koordinacionih centara graničnim policijama balkanskih država koje nisu članice EU.

“Podrška takođe pokriva operacionalizaciju objekata za migraciju, uključujući prihvatne i pritvorske objekte. Paket donosi ukupnu bilateralnu i regionalnu podršku usvojenu u ovoj oblasti u okviru pretpristupne pomoći na 171,7 miliona evra”, saopsteno je iz EEAS-a.

Prema trenutno postojećim sporazumima o statusu između Fronteksa i Albanije, Srbije i Crne Gore raspoređivanje stalnog korpusa može se odvijati samo na granicama zemalja sa EU i bez vršenja izvršnih ovlašćenja.

Prema novom zakonskom okviru, sporazum o statusu će omogućiti da stalni korpus Fronteksa bude raspoređen u trećoj zemlji i na granici EU kao i na granicama sa trećim zemljama i da sprovodi izvršna ovlašćenja.

Ova pomoć dolazi uprkos tome što Srbija nije bila usklađena sa viznom politikom EU. Zamenik šefa poslaničke grupe Liberala (FDP) u nemačkom Bundestagu Konstantin Kule je u petak je oštro kritikovao Vladu Srbije zbog vizne politike prema građanima zemalja poput Indije, Tunisa ili Burundija.

Prema podacima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) u  poslednjih  9 meseci u EU je ilegalno ušlo oko 228.000 ljudi što je za 70 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Najviše ilegalnih ulazaka ima preko balkanske rute.

S.P./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu