Vesti

Relaksiranje prema Kosovu: sala EU u Briselu

Foto: AP

26. 9. 2022. / 13.37

EU: Vizna liberalizacija za Kosovo u oktobru

Očekuje se da će u oktobru početi procedura za ukidanje viznog režima za građane Kosova. Francuska i Holandija koje su bile protiv, popuštaju. Biće to „ključni elemenat procesa integracije Kosova u EU koji je odavno zakasnio“, piše u češkom pismu članicama EU

Češko predsedništvo Evropskom unijom (EU) će pokušati da već u oktobru pokrene proceduru kojom bi se donela odluka o ukidanju viznog režima za građane Kosova.

Prema Radio slobodna Evropa (RSE) u dokumentu koje je Češko predsedništvo poslalo zemljama članicama EU, piše da je "liberalizacija viznog režima ključni elemenat procesa integracije Kosova u EU koji je odavno zakasnio.“

U saopštenju se podseća da je  Kosovo jedina država Zapadnog Balkana (i jedna od retkih zemalja u Evropi) koja još nije dobila bezvizni režim sa EU. "Ova činjenica ima značajan negativan uticaj na atmosferu u zemlji i na stav građana Kosova o pravičnosti i kredibilitetu EU".

Kredibilitet Brisela u svetlu ruske agresije u Ukrajini smanjen je u zemljama regiona, pa se smatra da je vizna liberalizacija ključni element po ovom pitanju.

Kosovo je 2012. godine dobilo Mapu puta za viznu liberalizaciju, a 2018. Evropska komisija je potvrdila da je zemlja ispunila sve kriterijume za ukidanje viznog režima. O tome odlučuju Evropski parlament i Savet ministara EU. Ova druga institucija je zaustavila proces zbog nedovoljne političke volje da se ide dalje sa procesom.

Naime, protiv liberalizacije viznog režima za Kosovo bile su Holandija a najviše Francuska. Međutim, ima naznaka da obe države počinju da menjaju svoj stav o ovome.

Činjenica da Kosovo nije priznalo pet država članica EU – Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija, neće uticati na konačnu pozitivnu odluku, upravo zato što se ova odluka ne donosi konsenzusom već kvalifikovanom većinom.

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balkana čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u šengen zoni.

Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija imaju viznu liberalizaciju od decembra 2009. godine, a Bosna i Hercegovina i Albanija su to dobili godinu dana kasnije, u decembru 2010. godine.

S.Ć./RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu