Vesti

Bilo nekad: Parada ponosa 2017.

Foto: Dimitrije Goll/Tanjug

13. 9. 2022. / 15.19

Europrajd: MUP zabranio Paradu ponosa 

MUP je obrazložio da je zabrana Parade ponosa zakazane za 17. Septembar bezbednosne prirode jer je za isti dan zakazan kontraskup protivnika Europajda pa postoji opasnost od sukoba te dve grupe 

S.P
Organizatori Europrajda saopštili su u utorak da im je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zvanično poslalo odluku kojom se zabranjuje planirana Parada ponosa. Šetnja je trebalo da se održi u subotu u 17 časova na ruti od od Narodne skupštine do Kalemegdana.

MUP je ovu odluku doneo dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini o situaciji na Kosovu, pregovorima između Beograda i Prištine i strategiji Srbije oko Kosova.

Iako je bilo spekulacija da će MUP insistirati na promeni rute, organizatori su saopštili da je doneta odluka o zabrani čitavog skupa. Dodali su još i da će iskoristiti sve pravne lekove kako bi se žalili na ovakvu odluku srpske policije.

Prema slovu zakona, organizatori Prajda imaju rok od 24 časa da podnesu žalbu na odluku MUP-a, a ukoliko žalba bude odbijena sledeća instanca je Upravni sud u Beogradu. Kako su ranije najavljivali organizatori, zabrana Parade ponosa je protivustavna, a o tome govori i zvanična presuda Ustavnog suda Srbije zbog ranijih zabrana šetnje.

Organizatori su još kratko na društveni mrežama objavili da će više detalja saopštiti danas u toku dana. Kako je to predsednik Srbije najavio u subotu u obraćanju naciji, MUP je u roku od 72 sati uoči planirane šetnje doneo konačnu odluku.

S.P.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu