Strazbur

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

18. 4. 2023. / 13.01

Evropska unija: Odobrena vizna liberalizacija za Kosovo

Glasanjem u Evropskom parlamentu načinjen je i poslednji korak u komplikovanoj proceduri Evropske unije za uvođenje bezviznog režima sa Kosovom. Od 1. januara 2024. građani Kosova u Evropu će putovati bez viza. Da li će za građane Kosova sa srpskim "specijalnim" pasošima važiti isti režim, još uvek nije jasno

S.P
Poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu izglasali su odluku o ukidanju viza za građane Kosova. Ovim glasanjem okončana je procedura odlučivanja Evropske unije o ovom pitanju. Odluka stupa na snagu za dbadesetak dana kada će se naći u Službenom glasniku EU.

Međutim, bez viza građani Kosova putovaće tek od 1. januara 2024. godine, s obzirom da je prema odluci iz decembra prošle godine vizna liberalizacija za Kosovo povezana sa implementacijom Informativnog sistema ETIAS.

Kako je saopšteno, 19. aprila biće održana ceremonija potpisivanja pravnog aktiva vizne liberalizacije gde će učestvovati predstavnici Evropskog parlamenta i Saveta EU, dve institucije koje su vodile čitav proces.

Kosovo je bila jedina zemlja u regionu koja je sa EU imala vizni režim, a vizna liberalizacija obećana je još 2018. godine, kada su za to bili ispunjeni svi kriterijumi. Ipak, EU do skoro nije mogla da pronađe konsenzus, a osim država koje ne priznaju Kosovo, tokom svih ovih godina proces su blokirale i neke koje Kosovo priznaju.

Još uvek nije jasno i o čemu niko ne govori je kakav će status imati srpski "specijalni pasoši" koje su koristili građani Srbije koji žive na teritoriji Kosova koji su odbijali da uzmu pasoš Republike Kosovo, a za koje je važio vizni režim. Da li će i ti pasoši potpasti pod bezvizni režima, ili će taj režim važiti samo za kosovske, niko iz EU ni iz Prištine još uvek nije objasnio.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu