Ekonomija

Foto: _pexels-monserrat-soldú-600615

29. 3. 2023. / 21.52

Evropska unija: Zabrana uvoza jaja iz Srbije

Srpski pravilnik o gajenju koka ne poklapa sa evropskim standardima. Uoči Uskrsa očekuje se povećanje cene jaja između 40 i 50 dinara. U Evropi je takođe veća cena jaja u odnosu na prošlu godinu

Kokošija jaja iz Srbije i dalje imaju zabranu izvoza u zemlje Evropske unije (EU) jer se pravilnik o gajenju koka ne poklapa sa evropskim standardima, a u Ministarstvu poljoprivrede nemaju preciznu informaciju kada bi ovaj problem mogao biti rešen, pišu današnje "Večernje novosti".

Zabranjen je i transport preko zemalja EU, a rešenje ovog problema od proizvođača zahteva menjanje kompletne opreme za uzgoj koka, kaže direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo Rade Škorić.

Pravilnik EU o uzgajanju koka predviđa da je za jednu jedinku potrebno 750 centimetara kvadratnog prostora, dok je po našim standardima potrebno 550 kvadratnih centimetara, a drugačiji su standardi i kad je u pitanju visina kaveza jer EU zahteva da iznad koke bude 20 centimetara slobodnog prostora i postojanje posebnog prostora za gnezdo da bi kokoška mogla u osami da nosi jaja, dodaje Škorić.

Jaja iz Srbije se izvoze u zemlje regiona, a nedavno je izvezeno 800.000 komada u Ekvatorijalnu Gvineju. Po rečima Radeta Škorića, ovakav izvoz je neisplativ.

Predstavnik Privredne komore Srbije Bojan Stanić rekao je da se uoči Uskrsa očekuje trenutno povećanje cene jaja i da će cena po komadu biti između 40 i 50 dinara, pa se zbog toga u tom periodu očekuje manja potrošnja u odnosu na prošlu godinu zbog smanjene kupovne moći potrošača.

"Može doći do cene od 40 ili 50 dinara po komadu pred uskršnje praznike a procenjuje se da će biti manja potrošnja jaja u odnosu na prethodne godine, što govori o padu kupovne moći i što je naravno u ovoj celoj priči i najtužnije“, rekao je on.

Republički zavod za statistiku objavio je podatak da su jaja poskupela za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a stručnjaci smatraju da je to posledica drastičnog poskupljenja hrane od čak 80 odsto.

Cena jaja u Evropskoj uniji u januaru je u proseku bila 30 odsto viša nego prošle godine, objavila je evropska statistička kancelarija Eurostat. Cene su najviše porasle u Češkoj (85 odsto) Mađarskoj (80 odsto) i Slovačkoj (79 odsto). Razlog je poskupljenje energije i stočne hrane.

Milan Prostran, agroekonomista, kaže da će cena jaja u Srbiji biti još veća "kada se jednog dana bude usaglasio naš zakon sa zakonom Evropske unije o tome da se jaja mogu proizvoditi samo po podnom načinu držanja koka nosilja, ne više na spratove jer se smatra da to nije dobro za kokoške. Takav način neće imati veliku produktivnost, pa će zato cena rasti.“

Kaže da  "do toga tek treba da dođe, mada imate i sada u nekim našim prodavnicama jaja sa ovom oznakom "iz podnog načina držanja" i ona su skuplja za nekih 20 do 30 odsto.

S.Ć./Večernje novosti/Blic

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu