Evropska unija

Nacionalni ispred interesa EU: Viktor Orban

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

1. 6. 2022. / 10.00

Evropski embargo na rusku naftu: Dogovor uz puno izuzeća 

EU je poklekla pred zahtevima mađarskog premijera Viktora Orbana i Budimpešti odobrila gotovo potpuno izuzeće od embarga na rusku naftu. Mađarska, međutim, nije jedina koja je tražila i dobila ustupke

S.P
Nakon sastanka lidera Evropske unije na vanrednom samitu u Briselu o uvođenja šestog paketa sankcija Rusiji koji podrazumeva embargo na uvoz ruskih energenata, glavna vest je bila da je EU poklekla pred zahtevima mađarskog premijera Viktora Orbana i odobrila Budimpešti gotovo potpuno izuzeće iz ovog embarga.

Tako je Orban uspeo da nakon 26 dana opstrukcije predložene zabrane interese Mađarske postavi ispred interesa EU, a Brisel poštedi sramote neuspeha usvajanja embarga koji je dugo najavljivan. Orban je pobedonosno na svom Fejsbuku objavio: "Dogovor je postignut! Mađarska je izuzeta iz naftnog embarga!“.

Međutim, Mađarska nije jedina koja je izuzeće ili ustupke od EU tražila i dobila. Češkoj je odobreno izuzeće od ove mere u narednih 18 meseci, a premijer Bugarske Kiril Petkov je izjavio da je dogovoreno da i Bugarska do kraja 2024. bude izuzeta iz embarga Evropske unije na rusku naftu.

Iako detalji o bugarskom izuzeću nisu poznati, Petkov je rekao da će to pomoći Bugarskoj da prilagodi svoje rafinerije tako da mogu da obrađuju i drugu naftu, koja nije ruska. Ruski LUKOIL je dominantan dobavljač goriva u Bugarskoj, najsiromašnijoj zemlji Evropske unije. Rafinerija Burgas pripada koncernu Lukoil. Od nedavno otprilike polovina nafte koja se prerađuje u Bugarskoj nije uvezena iz Rusije, cilj Sofije je da prema dogovoru članica EU u potpunosti obustavi uvoz ruske nafte.

Lideri Evropske unije složili su se u ponedeljak da zabrane uvoz većeg dela ruske nafte u okviru novog paketa sankcija protiv Moskve. Predložene mere Evropske komisije uključuju postepeno ukidanje isporuke ruske sirove nafte u roku od šest meseci i rafinisanih proizvoda do kraja 2022. kako bi zemlje koje su dugo zavisile od ruske nafte imale vremena da se prilagode.

Iako je postignut dogovor o embargu na rusku naftu, stručnjaci upozoravaju da će okončanje kupovine ruskog gasa biti daleko komplikovanije. Međutim, ako je verovati rečima predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, EU je posvećenja ispunjavanju svog obećanja, usvojenog na samitu u Versaju u martu, da okonča svoju decenijama dugu zavisnost od ruskih energenata

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu